Nieuws

Historisch jacht op dubieuze wijze gesloopt

EOC
FVEN

In Groningen werd begin 2017 een historisch jacht tot schroot gezaagd. Tijdens de sloop van het schip bleek asbest vrij te komen, en de sloop werd stil gelegd door inspectie SZW. Het ging om het in 1964 gebouwde jacht Something Cool II van Freddy Heineken.

Het karakteristieke schip werd gebouwd als Louise II, en na 7 jaar door Heineken gekocht en in Aalsmeer op de werf van Koninklijke De Vries Scheepsbouw aan zijn wensen aangepast. Zes jaar na zijn overlijden in 2002 staat het schip in het Zuid-Franse Antibes te koop voor een bedrag van 950.000 euro. In 2014 keert de Something Cool terug in Nederland tijdens een parade van schepen van de Feadship Heritage Fleet aan de Westeinder.

Refit technisch niet haalbaar
Wanneer in 2016 onderzocht wordt of het schip weer opgeknapt kan worden door Koninklijke De Vries Scheepsbouw in Makkum blijken zoveel problemen op te duiken dat een refit technisch onhaalbaar blijkt. Het schip kan beter gesloopt worden. Het schip wordt daarvoor aangeboden aan van SimmereN Schroot in Groningen. Wanneer een medewerker van van SimmereN het schip in 2016 bezoekt kan hij het schip niet van binnen kbeijken omdat het grotendeels in plastic is verpakt en is voorzien van stickers met de melding ‘asbest’. Die stickers zijn nog van voor de sanering en zullen volgens de Vries verwijderd worden. SimmereN neemt daarop de opdracht aan.

Wanneer in december het schip in Groningen aankomt zijn de stickers verwijderd. Een ‘schoon schip’ dus, concludeert de schroothandel, waarna het jacht in stukken wordt gesneden. Wanneer de sloop bijna beëindigd is lopen medewerkers van de Inspectie SZW het terrein op van SimmereN. Controleurs constateren dat er nog steeds asbest in de delen van het wrak aanwezig zijn. Op last van de Inspectie wordt het werk stilgelegd. Uiteindelijk gaat het Openbaar Ministerie over tot vervolging. SimmerenN zou milieuregels hebben overtreden SimmereN wordt verweten haar medewerkers in gevaar gebracht te hebben en de milieuregels te hebben overtreden. Maar dat geldt ook voor De Vries waar het jacht gestript is. Volgens het Openbaar Ministerie ging er veel mis bij de sloop.

Veiligheidsmaatregelen zijn niet nageleefd. Naast beide bedrijven zijn ook de CEO van De Vries en de bedrijfsleider van SimmereN gedaagd. Zoweld e Vries als van SimmereN claimen naar eer en geweten te hebben gehandeld. De strafzaak wordt later dit jaar behandeld in de rechtbank in Zwolle.

Foto: Feadship