Historisch fregat Shtandart in Zaandam moet plaatsmaken voor riviercruiseschepen

Sinds het begin van dinsdagmiddag ligt er bij het Zaantheater een indrukwekkend houten schip aangemeerd. De Shtandart, een replica van het schip dat tsaar Peter de Grote liet bouwen na zijn scheepsbouwlessen in Holland. Het is inmiddels een oude bekende in Zaandam.

Eigenlijk hoopte de driemaster hier twee weken te blijven. Maar waarschijnlijk moet het schip donderdag alweer wegvaren, omdat alle ligplaatsen in Zaandam dan bezet zijn door riviercruiseschepen. ,,Dat wordt in Amsterdam geregeld, Zaanstad schijnt dat niet makkelijk te kunnen laten veranderen’’, zegt Jacob Reitsma van Zaans Erfgoed. ,,Helaas. Kapitein Vlamidir Marus was hier erg graag langer gebleven.’’

De Shtandart is woensdag van 11 tot 19 uur open voor bezoek.

Des te meer reden voor Zaans Erfgoed om te pleiten voor een vaste ligplaats voor de Shtandart. Het schip kan Zaandam dan echt als Nederlandse thuishaven gebruiken. Een passende plek. Het schip ligt hier al vaak in dok bij Brouwer, en vooral: Zaandam heeft een scheepsbouwhistorie om trots op te zijn, en waar de Shtandart prachtig bij past.

De coronacrisis heeft ook de Shtandart zwaar getroffen. De inkomsten zijn gekelderd maar de kosten van het intensieve scheepsonderhoud lopen door. Wie woensdag het schip bezoekt, kan dit gratis doen, maar een vrijwillige bijdrage wordt in deze moeilijke tijden meer dan ooit op prijs gesteld.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD