Historisch evenement Hoogeveen trekt duizenden belangstellenden

De organisatie van het H3-festival, dat zaterdag zijn debuut beleefde, kijkt terug op een geslaagde eerste editie. ,,Hoeveel bezoekers er precies zijn geweest is moeilijk in te schatten, maar ik denk dat we in de buurt van ons doel komen.”

Eerder zei te organisatie te hopen op zo’n 10.000 bezoekers. Tijdens het H3-festival waren op verschillende plekken in Hoogeveen activiteiten. De WMD organiseerde de waterdag, in het Zuiderpark was veel te beleven en bij de passantenhaven konden mensen historische schepen bezichtigen. Om van de ene naar de andere locatie te komen werden schepen en een treintje ingezet.

In de passantenhaven ter hoogte van het Zuiderpark lagen twaalf historische schepen, elk met een verhaal en die iets met Hoogeveen te maken hebben. Klaas Knevelbaard van binnenvaartschip Familietrouw, een praam die in 1894 in Veendam werd gebouwd, is één van de 10 vrijwilligers die onder andere zorg draagt voor het onderhoud. ‘We varen de hele zomer van evenement naar evenement. We vertellen belangstellenden graag de verhalen die bij dit schip horen.’ In de beperkte ruimte van de roef zijn bijna alle onderdelen en materialen nog authentiek. Menig bezoeker verwondert zich bij binnenkomst hoe een gezin met zes kinderen in het begin van de vorige eeuw hebben geleefd.

,,Er was overal veel belangstelling, alleen de animo voor de maritieme markt in de Schutstraat viel tegen”, zegt Albert Wolting van de organisatie. ,,Het nadeel is dat de verschillende activiteiten ver uit elkaar lagen. Doordat je maar één dag hebt moet je keuzes maken.”

Nieuw thema
Het H3-festival keert jaarlijks terug, zo is het idee. Maar volgend jaar wel met een ander thema, dat waarschijnlijk in september wereldkundig wordt gemaakt. Of het historische festival rond dezelfde datum zal plaatsvinden is de vraag.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN

RVEN
EOC