Nieuws

Het schip waarvan een replica door de museummuur gaat, lag anderhalve eeuw op de bodem

EOC
FVEN

Of in oktober het project Rivier, Boot, Stad doorgaat, waarbij een schip door de stad wordt getrokken en gecontroleerd uit elkaar valt is nog niet duidelijk. Veel Dordtenaren hebben inmiddels een hartgrondige afkeer van het project.

Kunstenaar Edward Clydesdale Thomson verzon niet zomaar een schip dat door de stad moet gaan. Hij modelleerde zijn sloopschip naar een hektjalk die in 1858 verging in de Dordtsche Kil, anderhalve eeuw later werd geborgen en nu te bewonderen is in het Binnenvaartmuseum in Dordrecht.

Er zijn verschillende artikelen en boeken over de ondergang van die hektjalk met de naam Jonge Jacob, maar over wat er precies gebeurde, over de route die het schip aflegde en over wat er gebeurde en zelfs wanneer, zijn de schrijvers het niet met elkaar eens.

Er is dan ook niet veel bekend over die Jonge Jacob. De voornaamste bron zijn een paar regels in de Schager Courant van 29 juli 1858. Niet bepaald in de buurt van de rampplek bij Dordrecht, maar kennelijk was die krant toch redelijk goed geïnformeerd. Maar ook dat artikeltje werd later vaak verkeerd geïnterpreteerd.

Tjalken
Tjalken waren de werkpaarden van de binnenvaart Verhoudingsgewijs breed, en door de geringe diepgang in staat om in ondiep water te varen en zo nagenoeg alle plaatsen in Nederland te bereiken. Ondanks het grote laadvermogen waren tjalken vrij snel. Den hektjalk zoals de Jonge Jacob had achterop twee sierlijke driehoeken waardoor de helmstok stak waarmee het roer werd bediend.

Er werd ook bepaald wanneer de bomen werden gekapt die gebruikt werden voor de bouw van de Jonge Jacob. Dat zal rond 1840 geweest zijn en de hektjalk zal kort daarna ergens in Zuid-Holland zijn gebouwd.

Lees het zeer uitgebreide artikel op de bron: BNdeStem

Afbeelding: een hektjalk ca 1860, © stadsarchief Dordrecht