Het Scheepvaartmuseum ‘vangt’ 55 verhalen over ms Oranje

Het Scheepvaartmuseum opende september afgelopen jaar de tentoonstelling “ms Oranje | Koers gewijzigd”, over het iconische passagiersschip Oranje. Passagiers, bemanningsleden en zelfs nazaten hebben bijzondere herinneringen aan de reizen met het schip. Veel tentoonstellingsbezoekers hebben zelf met de Oranje gereisd.

Het Scheepvaartmuseum biedt het publiek een podium om hun verhalen online te delen. In de speciaal voor dit doeleinde ontwikkelde ‘Verhalenvanger’ zijn tot nog toe maar liefst 55 vertellingen verzameld. Deze persoonlijke getuigenissen werpen een verrassend licht op het leven aan boord van de Oranje. Geïnteresseerden kunnen verhalen lezen of toevoegen op www.verhalenvanger-hetscheepvaartmuseum.nl.

Verhalen als aanvulling op de tentoonstelling
De Oranje heeft tussen 1939 en 1964 tienduizenden passagiers naar hun bestemming gebracht. Velen zijn de ervaringen aan boord nooit vergeten. Hun waardevolle memoires vertellen samen de geschiedenis van het schip en zijn opvarenden. De tentoonstelling “ms Oranje | Koers gewijzigd” zou niet compleet zijn zonder deze vertellingen. Geïnteresseerden kunnen hun persoonlijke herinnering over de Oranje ook online toevoegen op www.verhalenvanger-hetscheepvaartmuseum.nl. Ook staat er bij de tentoonstelling een computer waar bezoekers hun verhaal ter plekke kunnen toevoegen.

Aansprekende verhalen
Sinds september hebben 55 ooggetuigen, passagiers, bemanningsleden en hun nazaten verhalen in de ‘Verhalenvanger’ gedeeld. De herinneringen beslaan de gehele periode dat de Oranje in gebruik was. Verhalen over familiebezoeken, vakantiegenieters, gerepatrieerden en zelfs een verhaal over het zwembad van de Oranje dat een zeehondenbassin voor Ecomare is geworden. Een van de toegevoegde verhalen gaat over Johanna Lammerts van Bueren. Zij is met de handschoen getrouwd voordat zij naar haar echtgenoot in Nederlands-Indië reisde. Het verhaal is geïllustreerd met aansprekende foto’s en een gedicht:

“Onwetend varen schip en vrouw
op oorlog en internering af
om ieder later
zij voorgoed van man gescheiden
terug te keren naar het moederland”.

De tentoonstelling is tot en met 18 juli 2019 te zien in het Scheepvaartmuseum Amsterdam

Foto: Passagiersschip ms. Oranje 1946 Foto Willem Job

RVEN
EOC