Nieuws

Het Centraal visserijregister verwerken in een database

EOC
FVEN

Het Centraal visserijregister levert een fraai voorbeeld van het belang van museale verzameling en vasthoudendheid. Het register, enkele tienduizenden kaarten in bijbehorende bakken, werd in jaren tachtig vervangen door een andere vorm van vastlegging. Na kopiëring van een deel van de kaarten op microfiches werd het register klaargezet voor de afvoer naar het oud papier. Dit prikkelde de museale staf in Vlaardingen en leidde tot de redding van dit papieren archief, dat bij het Visserij museum Vlaardingen in de opslag terecht kwam. In de daarop volgende jaren maakte conservator Jan van de Voort zich sterk voor een digitalisering van deze bijzonder interessante bron over de Nederlandse visserij en bracht het archief bij potentiële financiers onder de aandacht. Uiteindelijk ging, zo’n veertig jaar na de redding van het archief, de wens van Jan in vervulling.

De BU 180 met kubboot. Collectie Zuiderzeemuseum

Digitalisering 40.000 kaarten
In 2019 organiseerden Museum Vlaardingen en het Zuiderzeemuseum de digitalisering van de 40.000 kaarten die het Centraal visserijregister vormen; de nationale registratie van vissersschepen die van grofweg 1911 tot eind jaren 70 is bijgehouden. Bij de digitalisering van deze kaarten werd het visserijnummer en het jaar van inschrijving dat op de kaart stond overgenomen in een tabel. Dit, tezamen met de 40.000 gescande bestanden moesten vervolgens in het collectiebeheersysteem Adlib worden verwerkt en aangevuld met allerlei andere data die op de kaarten te vinden is. Een traject dat inmiddels twee jaar loopt.

Inmiddels zijn de data van fase 2 door Hans opgeschoond en klaar voor een import in Adlib, en dan kunnen we, waarschijnlijk tegen het einde van 2021 zeggen dat het visserijregister compleet online beschikbaar en goed te doorzoeken is. Nu kunnen, naast algemeen geïnteresseerden ook historici en andere wetenschappers gebruik maken van de data om analyses te maken over de grootte van de vloot, de soorten vistechnieken die werden gebruikt en wanneer, op welke vis werd gevist, enzovoorts. Daarnaast kunnen er foto’s, schilderijen en tekeningen van de betreffende schepen aan hun kaart gekoppeld worden. Elk museum, archief of heemkundekring kan hierdoor zijn collectie enorm verrijken! Kortom: het online volledig ontsloten visserijregister is een enorme rijke bron!

Lees het uitgebreide artikel op de bron: Maritiem Portal