Herman is ondernemer in het IJsselhuis, opgeknapt door de museumhaven

Wie in Gouda woont kent het IJsselhuis. Naast de Mallegatsluis staat een statig gebouwtje met uitzicht op de Museumhaven. Herman Winkelman is de uitbater van het IJsselhuis Museumhavencafé en vertelt ons over zijn onderneming.

“Het pand heeft veel te verduren gehad”, vertelt Herman, terwijl we aan de enige tafel op het anders zo bruisende terras plaatsnemen. “Van origine is het een schipperswachtlokaal, met als functie om de boel hier een beetje in de gaten te houden. We hebben binnen zelfs nog een bord met de oude prijzen voor de doorvaart hangen.”

Het rauwe randje van de stad
Later werd het pand omgetoverd tot kiosk. “De mensen uit de buurt en de scheepslui konden hier sigaren, limonade en andere producten kopen.” In de jaren zeventig nam een kunstenaar zijn intrek in het pand. “Hij had hier zijn atelier en woonde er ook”, vertelt Herman. “Ik heb weleens foto’s gezien uit die tijd, maar je herkent het echt niet meer terug. Het hele plantsoen was wild begroeid waardoor het pand bijna niet meer zichtbaar was. Dit was destijds ook echt het rauwe randje van de stad.”

Nadat het gebouw jaren leeg stond, besloot de gemeente het in 1992 voor één gulden te verkopen aan de Museumhaven. “Zij hebben het met elkaar opgeknapt, waarna het gebouw dienst deed als een soort buurthuis.” Uiteindelijk wilden de bewoners dat er meer mee zou gebeuren. “Voordat het een restaurant werd, hebben er nog een aantal andere ondernemers ingezeten, maar die bleven nooit lang.”

Van foodtruck naar restaurant
Totdat de ouders van Herman in 2013 besloten het IJsselhuis Museumhavencafé te starten op deze unieke plek. “Ik kom uit een echte horecafamilie”, vertelt Herman. Hij was niet gelijk van plan om samen met zijn ouders het restaurant te runnen. “Ik heb economie gestudeerd en ben na mijn afstuderen begonnen met een foodtruck, de Pieper Mobiel. Hiermee heb ik onder andere op Pinkpop gestaan. Dit was supertof en ging ook heel goed.”

Lees het gehele artikel op de bron: indebuurt