Nieuws

Havenfeesten Middelburg groter én warmer dan ooit, hitte remt bezoekersaantallen

De Havenfeesten Middelburg zijn bij de vierde editie groter dan ooit, qua dingen die je er kunt doen. De krachtige zon zet de tientallen historische schepen en bezoekers vol in schijnwerpers. Een beetje té enthousiast misschien. Jan en Corra Zwalve uit Den Haag zoeken daarom schaduw onder een parasol op hun stalen viskotter uit 1959 met de naam Najade 59 (UK 107). Ze waren een week geleden nog bij ‘Oostende voor Anker’, waar ook veel andere erfgoedschepen waren. Naast hen in Middelburg liggen Claus en Anita Roels uit Roermond met hun kotter, met de naam de Trijntje Jacoba (LE27). Ook zij waren bij ‘Oostende voor Anker’.

De Zwalves gaan heel wat varend erfgoed-evenementen af, Jan is anderhalf jaar met pensioen. ,,Het is geen ‘help mijn man heeft een hobby’ hoor, ik ben allang blij dat hij wat te doen heeft”, lacht zijn vrouw Corra. ,,Jan is de kapitein, machinist en stuurman en ik doe de rest aan boord. Verzorg het schip van binnen én ik zorg voor de innerlijke man.

Tijdelijke buurman op de boot Claus Roels, zat 14 jaar op zee, Hij zat ooit op de zeevaartschool in Vlissingen en schopte het tot eerste stuurman. Nu vaart hij graag met de Trijntje Jacoba, een schip uit 1948. Samen met zijn Anita is hij voor het eerst op de Havenfeesten Middelburg.

Veel schepen al snel weer weg
Jan en Corra waren al vaker bij de Middelburgse Havenfeesten, ze genoten dit jaar onder meer van de welkomstbarbecue die erg gezellig was. Corra vindt dat de organisatie wel ietsje strakker mag. ,,Wat onze ligplaats was en waar je stroom of water kon halen was toen we aankwamen lang onduidelijk.” In Oostende was het beter geregeld, vertelt ze. En ze vindt het vooral jammer dat er zondag al zoveel schepen weer weg zijn. De Havenfeesten zijn toch op 9, 10 én 11 juni?

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Afbeelding: de Sleepboot Copula met anderen onderweg naar Middelburg, Bron: FB Copula