Harde wind zet streep door Taeje Bôkkesrace en de Garnalencup

Met een vlootschouw van meer dan twintig botters, een optreden van het Ankeveens Havenloos Mannenkoor en een concert door twee harmonieorkesten is zaterdag het jubileumjaar van de Stichting Huizer Botters feestelijk afgesloten. Door de harde wind zag de organisatie zich vrijdagmiddag genoodzaakt een streep te zetten door de befaamde Taeje Bôkkesrace. Maar dat mocht de pret niet drukken, gevaren werd er toch. Als bijkomend voordeel werd iedereen eerste.

Bestuurslid Rob Bos van de Stichting Huizer Botters kijkt terug op twee geweldige slotdagen, zegt hij, ondanks het afblazen van de Taeje Bôkkesrace. „Ja dat was jammer, maar het was echt onverantwoord om de dertig botters die mee zouden doen vrijdagmiddag te laten racen. Er werden windvlagen verwacht tot wel zeventig kilometer per uur, dus dat risico wilden we niet nemen. Veiligheid voor alles. Maar de botters hebben toch fijn kunnen varen, met af en toe een buitje. Iedereen heeft een fantastisch leuke middag gehad. En ze hebben allemaal gewonnen”, zegt hij.

In Lauwersoog werd de Garnalencup afgelast. Deze zeilwedstrijd voor historische bedrijfsvaartuigen op het Lauwersmeer wordt jaarlijks georganiseerd door de Noorderschippers van de LVBHB. Ook hier was de voorspelde harde wind de reden om de wedstrijd te annuleren.

Foto: Huizer Botters onder betere weersomstandigheden, foto: Huizer Botters