Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Halve Maen kan tot volgend jaar maart ligplaats krijgen in Hoorn

VOC-replicaschip de Halve Maen kan in ieder geval voor een jaar terugkeren naar de haven van Hoorn. De gemeente wil eenmalig 5000 euro subsidie, ter waarde van havengelden en verbruik van elektriciteit en water verlenen. In dat jaar moet duidelijk worden of een langer verblijf van het VOC-schip voor beide partijen wenselijk is, zo schrijft wethouder René Assendelft aan de Hoornse gemeenteraad. Deze periode loopt af op 31 maart 2024.

Het college kreeg in december via een motie de opdracht van de raad om te kijken of de terugkeer van de Halve Maen mogelijk zou zijn. Dat mocht de gemeente dan geen geld kosten, aldus de voorwaarde. Assendelft ging vervolgens in gesprek met de eigenaar van de replica, die de afgelopen jaren in Volendam lag maar ook daar weg moest.

De replica van het VOC-schip is gebouwd in 1989 naar voorbeeld van het schip dat Henri Hudson gebruikte toen hij Amerika verkende. De replica lag vijf jaar in Hoorn, tot hij maart 2020 onderdak vond in Volendam. Omdat de gemeente Edam-Volendam het schip geen vaste ligplaats wil toekennen, moet het schip dit voorjaar weer weg.

Omdat de stichting graag terugkeert naar Hoorn heeft de gemeente nu een ligplaats aan het Houten Hoofd aangeboden van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2024. Dit wordt mogelijk met een subsidie ter waarde van de havengelden en het verbruik van elektriciteit en water. Die worden in rekening gebracht en weggestreept tegen een eenmalige subsidie van 5 mille.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Foto: de Halve Maen verlaat Hoorn, foto: Benno Ellerbroek