Nieuws

Groots hijswerk bij Museumwerf Vreeswijk

EOC
FVEN

Op woensdag 9 juni komt het Nieuwegeinse Transportbedrijf J. Brouwer met zwaar geschut naar Museumwerf Vreeswijk voor een waar hijsspektakel. Dan schuiven een losse scheepskop en een laadruim door de lucht.

Zandschip Christina
Tot voor kort vormden de losse kop, vrachtruim en achterschip tezamen de heve-aak Christina (1911). Tussen 1926 en 1954 was het schip onderdeel van de Vreeswijkse zandwinningsvloot en behoorde ze toe aan Adriaan Pieter van Dijk en zijn vrouw Stien Eikelboom. De Christina bleek een laatste directe getuige van deze voorbije Vreeswijkse branche. Met dit schip kreeg de Museumwerf bijzonder erfgoed in handen.

Kop, kont en romp
Restauratie van de heve-aak bleek financieel niet haalbaar. Voor haar behoud werd een nieuw plan bedacht: in drieën delen met voor elk afzonderlijk stuk is een prominente plek en functie.

In augustus 2020 werd de kop losgesneden waarna op een aparte werkplek het opknapwerk begon. Dat karwei is grotendeels klaar. Woensdag tilt de firma Brouwer het losse voorschip naar een nieuwe vaste plek bij de ingang van het werfterrein. Daar zal de scheepskop als boegbeeld van de Museumwerf op prikkelende wijze de aandacht trekken.

Daarna is het de beurt aan het losse ruim waarin ooit miljoenen tonnen zelf-geschepte rivierbodem werden getransporteerd. Het U-vormige gevaarte wordt dan verplaatst naar een tijdelijke werkplek, zo’n honderd meter verderop. Daar wordt de scheepsromp omgebouwd tot inspirerende corridor tussen het bezoekerscentrum en de expositieruimte. Met de Christina-corridor wordt tegelijk een coronaproeve doorlooproute verwezenlijkt.

De losse scheepskont tenslotte wordt als derde onderdeel gerestaureerd en ingericht als verhalenschip over de Vreeswijkse zandwinning en de familie Van Dijk. De werkzaamheden beginnen pas nadat de corridor is geplaatst en de werkplek is vrijgekomen. Het gerestaureerde achterschip krijgt later eveneens een plek bij de ingang van de Museumwerf. Maar voor dat zover is, zijn we weer een aantal takelspektakels verder.

Kijk hier voor meer info bij de Museumwerf