Groningers trekken in België en Frankrijk bekijks met 100 jaar oud binnenvaartschip Gudrun

Dirk van Driel en Roelien ten Hoor trokken veel bekijks met hun Groninger binnenvaartschip uit 1923, varend door België en Frankrijk. Van Driel maakte een uitgebreid verslag met spectaculaire beelden. De route met de m.s. Gudrun: 2400 kilometer varen met een snelheid van 6 kilometer per uur op kleine kanaaltjes en 11 kilometer per uur op groter vaarwater.
Het is een wereld die vrijwel niemand kent. Dirk van Driel laat ons kennismaken met, zoals hij het omschrijft, ‘een bijna verlaten, groene wereld, over en door heuvels, met sluizen, scheepsliften en tunnels’.

Veel publiek voor beeldverslagen
De fotograaf en tekstschrijver maakte eerder beeldverslagen van tochten met het binnenvaartschip Gudrun. Die werden zo enthousiast ontvangen dat hij de smaak te pakken heeft. Zijn verslag over een reis naar de Middellandse Zee wordt via YouTube nog maandelijks door duizenden mensen bekeken. En nu is er een beeldreportage van de reis in 2019 en 2020 door België en Frankrijk.

,,Dat je met een schip van 100 jaar oud, varend erfgoed, tot in Parijs bekijks trekt, dat is toch prachtig’’, zegt Van Driel. Al ruim 30 jaar wonen en werken Van Driel (55) en Roelien ten Hoor (54) – beide ,,zo Gronings als de Martinitoren’’ – op de m.s. Gudrun uit 1923.

,,Ik kocht het schip als 24-jarig jochie van een schippertje in de Oosterpoort. Hij had er 25 jaar mee gevaren. Het schip is zo Gronings als maar zijn kan. Het is gebouwd voor de kleine kanaaltjes, het kon tot in dorpjes als Westerwijtwerd komen.’’ De Gudrun is gebouwd in 1923 als ‘luxe motor’ door scheepswerf H. Kroese in Hoogezand aan het (inmiddels gedempte) Winschoterdiep. Lengte: 22,18 meter. Breedte: 4,28 meter. Diepgang: 0,95 meter. Kruiplijn (doorvaarthoogte): 3,45 meter. Met open geklapte stuurhut: 2,45 meter.

Bekijk het beeldverslag op youtube