Groningen geeft Noorderhaven oppepper met subsidie

Booteigenaren in de Noorderhaven kunnen binnenkort subsidie krijgen voor een onderhoudsbeurt van hun schip. Op die manier hoopt de gemeente Groningen de verrommeling van dit pittoreske stukje stad terug te dringen.

De Noorderhaven is een populaire pleisterplaats voor schippers van vooral varend historisch erfgoed. Sommigen overwinteren alleen in de stad, veel anderen wonen er grote delen van het jaar op hun boot. Lang niet allemaal houden ze hun schip echter goed op orde.

‘Achtien van de zestig schepen onder de maat’
Van de 63 schepen die nu in de Noorderhaven liggen, voldoen er volgens wethouder Roeland van der Schaaf achttien niet aan de eisen die de gemeente aan de onderhoudsstaat stelt. Dat is slecht voor het aanzicht van de stad en dus zet de gemeente de aanval in.

Eigenaren van verwaarloosde schepen kunnen daarom voortaan de helft van de kosten van een grote onderhoudsbeurt vergoed krijgen, tot een maximum van vijfduizend euro. Met schippers die niet kunnen of willen meewerken, probeert Groningen tot verplaatsing, opkoop of een andere oplossing te komen.

Stad wil karakter als historische vrijhaven weer oppoetsen
Die onderhoudssubsidie is onderdeel van een pakket van maatregelen om het historische karakter als vrijhaven weer wat op te poetsen. Die is volgens Van der Schaaf de laatste jaren wat in het slop geraakt doordat de regels te vrij zijn gehanteerd.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN