Grand Café Prins Mauritshuis neemt klipperaak ‘Hoop en Vrees’ over

Het schip van Rokus Schipper blijft in de Havenkolk van Blokzijl. De iconische bewoner Rokus, die bekend stond als de ‘opa van Blokzijl’, overleed in november vorig jaar nadat hij in de kolk te water was geraakt. Grand Café Prins Mauritshuis heeft zijn geliefde schip van de familie mogen overnemen.

„We zijn de familie dankbaar dat het mochten overnemen en dat het nog jaren in Blokzijl op deze mooie plek aan de Wortelmarkt zal blijven liggen. Voor iedere inwoner en bezoeker is het schip een iconisch beeld. We zullen er goed op passen en de gedachte aan dit mooie mens in leven houden”, schrijven Alko en Annemarie Tolner van Prins Mauritshuis op hun Facebookpagina.

Het schip Hoop en Vrees kocht Rokus Schipper in 1971 en ging er op wonen in Rotterdam, waar hij vandaan kwam. Het schip werd in 1911 gebouwd en heette toen Annemarie Louise. ,,Rokus heeft vijftig jaar lang alleen op de boot gewoond, hij kwam 25 jaar geleden vanuit Rotterdam naar Blokzijl om mee te doen aan de Mattenschippersrace. Hij is nooit meer vertrokken en honderd procent onderdeel geworden van onze samenleving. Rokus heeft hier bijna een kwart eeuw met zijn schip aan de kade gelegen. Er was een hechte band met ons, maar ook met vele andere Blokzieligers’’, zegt Alko Tolner. De ‘Opa van Blokzijl’ was 75 jaar en al langere tijd ernstig ziek.

Verhuren
Wat ze met het schip gaan doen? Alko Tolner: ,,In ieder geval niet zelf varen. Het is een mooi ruim woonschip. Misschien wil iemand er wel weer op gaan wonen. Wat ons betreft gaan we het verhuren. De overeenkomst met Stichting Waterrecreatie voor de huur van de ligplaats is net verlengd.’’ Alko en Annemarie Tolner, die dit jaar een kwart eeuw op het Prins Mauritshuis zitten, willen op de kade een informatiebordje plaatsen over het schip en de voormalige eigenaar. ,,Dat heeft Rokus wel verdiend.’’

Foto: Het schip is een iconisch beeld voor inwoners en bezoekers en blijft in de Havenkolk liggen. Foto: Prins Mauritshuis