Gooise Meren start maandag met sloop Elisabeth Smit

De voormalige driemaster Elisabeth Smit wordt verwijderd door de gemeente Gooise Meren. Maandag begin de sloop van het scheepswrak in de monding van de Vecht vlak voor het Muiderslot.

Het oude schip en de vaartuigen eromheen liggen al lange tijd illegaal in de Vechtmonding en raken steeds verder in verval. Hoewel de zaak momenteel nog onder de rechter ligt, meldt Gooise Meren dat ze het met de eigenaar eens is geworden dat de Elisabeth Smit en een gezonken beunbak vooruitlopend op de behandeling van het beroep al verwijderd mogen worden. Dit gebeurt op kosten van de gemeente. Er liggen verder nog een witte klipper, een gezonken praam en enkele kleinere vaartuigen. Voor deze vaartuigen wordt eerst nog de beroepszaak afgewacht.

De voormalige driemaster wordt stukje voor stukje op locatie gesloopt. Dat neemt enkele dagen in beslag. De grote beunbak wordt als laatste uit het water getakeld met een grote drijvende kraan met een hijsvermogen van 160 ton. Rijkswaterstaat coördineert de actie. Wethouder Eijbersen zal de eerste sloopactie verrichten met het neerhalen van de laatst overgebleven mast van het spookschip.

De scheepvaart moet de hele week rekening houden met de werkzaamheden. Op woensdag zal de havenmonding van Muiden overdag gestremd zijn.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD