Archeologie, Musea en Behoud

Geschiedenis van scheepswrak vol bakstenen achterhaald

FVEN
EOC

Maritiem archeoloog Yftinus van Popta van de Rijksuniversiteit Groningen heeft weer een verhaal achterhaald van een scheepwrak in de Flevolandse klei. Het gaat om een vrachtschip dat veertig jaar geleden is gevonden bij Almere, wat nu de Noorderplassen zijn. Het blijkt te gaan om een tjalk uit de 19e eeuw.

Het schip zonk op 13 juli 1871 in de Zuiderzee. De Tjalk van schipper Gerrit van Meines uit Gasselternijveen gaat van Westervoort in Gelderland via de Rijn naar de Zuiderzee richting Alkmaar. Niets vermoedend gaat de tjalk, met de naam ‘Hoop op Zegen’, op de Zuiderzee voor anker. In de nacht wordt de schipper verrast door een hevige regenbui. De tjalk met ruim 42.000 boerengrauwe bakstenen kan het natuurgeweld niet aan en zinkt. Een deel van de lading kan later nog uit het water gehaald worden, maar de Tjalk is niet meer te redden.

Wat was er bekend van het schip?
In de jaren ’80 wordt het scheepswrak in Almere bekeken, beschreven en opgeruimd. Op de plek waar het schip zonk, liggen nu de Noorderplassen. In het wrak worden nog 20.000 rode bakstenen gevonden. Maar meer onderzoek wordt niet gedaan. Het wrak gaat anoniem het archief in.
In kranten uit de 19e eeuw vindt Van Popta artikelen over de scheepsramp. Het verhaal over de rode stenen komt overeen met wat in 1981 is gevonden bij de opgraving. Ook het type schip dat gevonden is, komt overeen met het schip van Van Meines. Het bewijs stapelt op, maar de maritiem archeoloog wil meer bewijs.

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Flevoland

Afbeelding: de laatste reis van de ‘Hoop op Zegen’, still uit video