Geschiedenis komt tot leven op Willemsoord

„Het is net of je een tijdmachine bent ingestapt”, lacht Hendrik Veenboer (66) uit Anna Paulowna, terwijl hij zich vermaakt bij de maritieme paradeoptocht op Willemsoord. „Ze hebben dit knap in elkaar gezet.”

Pruikentijdpersonages, piraten zoals we ze kennen uit films, tovenaars én zeegoden van weleer: ze maakten dit weekend allemaal een rondje over de oude Rijkswerf, dat voor even was omgeturnd in een kleurrijke omgeving.

Maar de maritieme paradeoptocht vormde slechts een klein deel van alle festiviteiten die op en rond het historische terrein plaatsvonden. Dit alles in het kader van de Jutterhavendagen, die dit jaar extra bijzonder waren.

Het jaarlijkse evenement werd namelijk gecombineerd met het Wooden Boat Festival (Houten Boten Festival), dat voor het eerst in Nederland werd gehouden, maar wereldwijd inmiddels tot een bekend fenomeen is uitgegroeid. Zo werd er een botterrace gevaren, maar waren er ook veel oude ambachten op Willemsoord te zien. Een stukje geschiedenis kwam daarmee tot leven.

Hip
„Erg leerzaam”, concludeert Liam Daniëls (17) uit Julianadorp, terwijl hij toekijkt hoe een visnet met de hand wordt gemaakt door een vrouw in oud-Hollandse kledij. Een meneer ernaast is aan het werk met het plaatsen van miniatuurbootjes in zeepostflessen. „Ik ben altijd erg benieuwd naar hoe ze dingen vroeger deden, toen ze nog niet zo veel machines hadden. Als je destijds een bepaald beroep uitoefende, was je toch wel hip, denk ik. Soms is het wel jammer dat alles nu zo gemakkelijk gaat.”

Botterrace
De botterrace zorgde ervoor dat de Helderse haven tijdens dit weekend vol lag met ’oud, drijvend hout’. Sommigen namen deel aan de botterrace, anderen lagen aan de kant oogstten bewondering van het publiek, dat op alle dagen in groten getale was gekomen. Zaterdag, voorafgaand aan de boterrace is Gert de Haas van Stichting de Helderse Botters enthousiast voor wat gaat komen. „Vorig jaar moesten we door stormwaarschuwingen uitwijken naar het Amstelmeer. Dus de vrees was wel even dat we dit jaar hetzelfde probleem zouden hebben. Gelukkig is niemand daardoor teleurgesteld geraakt en kunnen we op veel deelnemers rekenen.”

Hoewel de botterrace pas voor de tiende keer werd gehouden, draagt het bij aan een stukje geschiedenis, dat centraal stond tijdens de Jutterhavendagen.

FWH Visuals maakte een video verslag van de botterrace op Youtube:

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Foto’s: Job Jager op Facebook