Nieuws

Gerestaureerde West-Hinder III is blikvanger in Antwerpen

FVEN
EOC

De West-Hinder III heeft zijn definitieve ligplaats in Antwerpen ingenomen. Nadat het lichtschip op 6 juli te water was gegaan, werd het op 22 juli door een sleepboot naar dok 1 van de droogdokkensite in Antwerpen gebracht.

Op het Belgische deel van de Noordzee lagen enkele lichtschepen. Eén daarvan was de West-Hinder III, het derde van drie identieke schepen die beurtelings op de Noordzee bij de Westhinderbank en Wandelaarsbank dienstdeden om de aanloop naar de Belgische havens aan te duiden.
De drie zusterschepen werden omstreeks 1950 gebouwd in Oostende op de werf van Béliard-Crighton. Twee van hen deden permanent dienst als lichtschip en een derde diende als reserve. De schepen werden ook gebruikt als observatieschip.

Ze waren 42,05 meter lang, 7,80 meter breed en hadden een diepgang van 4 meter. Elk schip was uitgerust met een motor van 400 pk. Toen ze operationeel waren, bleven er 9 bemanningsleden aan boord. Na twee weken werden ze afgelost.

Maritime erfgoed
De lichtschepen werden in 1994 uit dienst genomen en vervangen door elektrische lichtplatforms. Eén van de schepen ligt op een kade in Zeebrugge en is aldaar te bezichtigen. Een tweede schip is afgemeerd aan de steigers in Rupelmonde en onderging enkele veranderingen. De West-Hinder III lag lange tijd in het Bonapartedok naast het MAS in Antwerpen.