Geef Alkmaar een museumhaven, vindt ex-havenmeester Jackelien Stam

Wiegende scheepsmasten. Booteigenaren in de weer met hun deinende schepen. Hoe leuk is dat om te zien als je straks, vanaf je splinternieuwe appartement aan de oevers van het water, naar buiten kijkt? Alkmaar zou een fijne thuishaven moeten worden voor varend erfgoed. Een museumhaven. Het begin is er.

„Stedelingen en ook toeristen moeten wat te kijken hebben”, zegt ex-havenmeester Jackelien Stam die al lange tijd vindt dat Alkmaar meer moet doen met het water. Dat klinkt vaag maar eigenlijk gaat het ’gewoon’ om minimaal dertig ligplaatsen extra met aansluitingen voor stroom, water en riool. „Via de Landelijke Vereniging voor het Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen (LVBHB) proberen we meer ligplaatsen te krijgen. Er moet meer gewoond worden op het water.”

Sfeertje
Maar dan wel op varend erfgoed, vindt zij. „Houd historische schepen in ere. Ze brengen een bepaald sfeertje met zich mee. Het is toch leuk om ineens een slepertje te zien tussen de luxe jachten, de cruiseschepen en de beroepsvaart?”

De ex-havenmeester adviseert vanuit haar eigen bedrijf, Voort Varende Zaken, over nautische zaken en coördineert evenementen, zoals Victorie Sail Alkmaar, vorig jaar zomer.

„Ik wil de bebouwing op de wal met het water verbinden.” Als het om Alkmaar als museumhaven gaat, spreekt zij vanuit haar vorige functie. Het sfeertje wat ze bedoelt, vindt zij bijvoorbeeld in de Museumhaven Hoorn. „Daar, op de kade, is wat te beleven. Daar willen we graag zijn.”

En dus wil ze voor de stad Alkmaar meer ligplaatsen dan de vijfenvijftig die Alkmaar volgens haar nu heeft – de hele gemeente heeft er tachtig volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek) -, de schepen in de wateren van de gemeente en de provincie bij elkaar opgeteld. Ze wil ze niet alle dertig bij elkaar maar ze wil ze groeperen. Zeg, vijf groepjes van zes schepen, verspreid over de hele gemeente Alkmaar, tot Langedijk aan toe.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD Premium, alleen voor abonnees