Nieuws

Gabe de Vries bracht Hoop op Zegen weer onder zeil en schrijft er een boek over

FVEN
EOC

Het was weer eens tijd voor een megaklus. Het derde historische schip dat hij aan de tand des tijds wilde ontrukken. Een tjalk met veelbelovende naam Hoop op Zegen. Acht jaar later ziet de platbodem er puik uit en schreef Gabe de Vries een boek over zijn platbodem uit 1897.
De lijnen van de Hoop op Zegen strelen de ogen van Gabe de Vries, die samen met zijn vrouw Grietje op klipper de Zeven Provinciën aan de Laars bij Spaarndam woont. Eenmaal aan dek ziet hij de gaten in het staal. Het schip is helemaal leeggehaald en de motor ontmanteld. Waar een ander meteen weer van boord zou stappen, besluiten Gabe en Grietje opnieuw een avontuur aan te gaan.

Hij heeft geluk gehad, vindt Gabe de Vries. Niet alleen kon hij de tjalk kopen maar op zekere dag stapt ook een oudere man met zijn kleinzoon aan boord, die zich voorstelt als Albert Stroomberg. Hij is geboren aan boord van de Hoop op Zegen en biedt Gabe een schat aan informatie over de tjalk. Daarmee haalt hij zich wel een tweede taak op de schouders; naast de restauratie schrijft hij ook een boekje over het schip. Stroomberg haalt helaas de publicatie niet. Hij overlijdt april dit jaar.

Het schip is van ijzer en staal gemaakt. De bouw van schepen van alleen ijzer stopt eind 19e eeuw. Bij de bouw van de Hoop op Zegen is men al overgegaan op een combinatie van ijzer en staal. Vanaf begin 1900 worden dit soort schepen alleen nog van staal gemaakt.

Het verschil in materiaalgebruik komt terug in het kluswerk, schrijft Gabe de Vries in zijn boek. ,,Staal is een materiaal dat erg lijkt op wat nu verkrijgbaar is. Maar het ijzer van toen bevat veel meer koolstof, is bros en wordt ook wel puddelijzer genoemd. Bij een aanvaring scheurt het. Staal daarentegen verbuigt. Doordat het puddelijzer bros is, is het ook slecht te lassen. En door de krimp die ontstaat bij het afkoelen na het lassen, is de kans op scheuren bij de lasnaden groot.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Of bekijk meer info en foto’s op de website van de Hoop op Zegen