Furieade 2018

Van 3 t/m 7 oktober 2018 is het voor de 39ste maal dat in Maassluis de Furieade wordt georganiseerd. Het evenement dat uitgegroeid is tot het stadsfeest van Maassluis. In het eerste weekend van oktober zullen weer tienduizenden mensen kunnen genieten van vele activiteiten, van schepen met een lange geschiedenis die een ode brengen aan de naamgever van het evenement: de stoomzeesleepboot Furie.

 – De historie van de Furieade
In 1916 werd de stoomzeesleepboot FURIE te water gelaten. Na jaren trouwe dienst in de Zweedse wateren keerde de Furie in 1976 terug naar Nederland om te fungeren als decor in de tv serie ‘Hollands Glorie’ naar het gelijknamige boek van Jan de Hartog. Na afloop van die opnamen haalden in 1978 een aantal vrijwilligers de Furie naar Maassluis en begonnen zij met de restauratie.

In het eerste weekend van oktober 1980 stelde de acteur Hugo Metsers, die in de tv-serie de rol speelde van de hoofdpersoon Jan Wandelaar, de Furie officieel in dienst. Rond die ingebruikname werd een klein maritiem festijn georganiseerd dat de naam Furieade kreeg. Het jaar daarop is de Stichting Maassluis Maritiem opgericht. Zij kreeg als doel ‘het bevorderen van maritieme activiteiten in en nabij de haven van Maassluis en dan met name in het eerste weekend van oktober’.

Nu, bij de 39ste Furieade, is er, zonder de maritieme opdracht te vergeten, een stadsfeest gemaakt dat inmiddels uniek mag worden genoemd. Het is meerdaags gratis toegankelijk en trekt jaarlijks rond de 75.000 bezoekers uit de verre omtrek van Maassluis.

Kijk hier voor meer info