Fotowedstrijd Hollands Welvaren over de trekvaart

Waar is de trekvaart zichtbaar in het Zuid-Hollandse landschap? Deze vraag is het uitgangspunt van de fotowedstrijd ‘Trekvaarten, toen en nu’. De wedstrijd wordt georganiseerd door Hollands Welvaren, het merk waarmee de provincie Zuid-Holland aandacht wil vestigen op de ‘Intercity van de Gouden Eeuw’. Wat is Hollands Welvaren?
In de zeventiende eeuw ontstond in Nederland een netwerk van trekvaartverbindingen tussen de steden. In Zuid-Holland liep een aantal routes, zoals die van Leiden richting Haarlem; of over de Vliet, de Schie en de Delflandse trekvaarten naar Delft, Rotterdam, Vlaardingen en Maassluis. Rond 1670 was het vervoer per trekschuit op zijn hoogtepunt en pas in de negentiende eeuw nam het af door industrialisatie, postkoets- en treinverbindingen.

Hollands Welvaren heeft als doel om een breed publiek kennis te laten maken met de verhalen, plekken en overblijfselen van de trekvaart. Het belang van de trekvaart voor de Hollandse economie in de 17de en 18de eeuw kan moeilijk worden overschat. De trekschuiten vervoerden jaarlijks honderdduizenden passagiers, smeedden de Hollandse steden aaneen tot een geïntegreerd netwerk en maakten in feite de Gouden Eeuw mogelijk.

Veel is er verdwenen, maar wie goed kijkt ziet tussen de elementen van het moderne landschap nog restanten van dat roemruchte trekvaartverleden opdoemen. Dat ene bruggetje met de speciaal verlaagde leuning, die omgelegde bocht zodat de schuit er beter langs kon, en kijk, daar staat nog een rolpaal! En was dat huisje daar niet de plek van waaruit de Commissaris toezicht hield op het trekschuitverkeer? Waarom staat er een schild met het wapen van Leiden ver buiten de stad?

Met een fotowedstrijd wil de provincie Zuid-Holland een breed publiek kennis laten maken met deze rijke geschiedenis en Hollands Welvaren, het merk voor de trekvaart in de provincie. Erfgoedhuis Zuid-Holland ondersteunt de provincie bij de communicatie rondom Hollands Welvaren.

Lees het gehele artikel op de bron: Erfgoed Magazine

Afbeelding: tramstation Schipluiden