Film over Reeuwijkse oorlogskinderen bijna af

REEUWIJK – Hoewel de beoogde première van 5 mei door de coronamaatregelen moet worden uitgesteld, werken leden van de Goudse Film- en videoclub Toverlint hard aan de voltooiing van de film ‘Vergeten Kinderen’.

De film is een visuele weergave van het gelijknamige boek van Jessica Verhagen, die tevens inhoudelijk producent is. Het boek, en de film, gaan over de barre tocht per boot naar het oosten van het land van 45 ondervoede Reeuwijkse kinderen op 19 maart 1945. Initiatiefnemer en uitvoerend producent Wim Minnaard is blij dat de eindstreep in zicht is.

Bona Spes
Het vinden van een geschikt schip voor de film is volgens Wim niet makkelijk geweest. “Na een lange zoektocht via verenigingen voor historische schepen kwamen wij uiteindelijk uit bij de Bona Spes. De boot is vergelijkbaar met de boten waarmee de tocht over het IJsselmeer destijds gemaakt, de ‘Tijd zal het Leren’ en de ”t Is niet anders’. De eigenaar-schipper van de Bona Spes Bart Lahr was †gelukkig bereid mee te werken en heeft de boot een week aan de Westergouwekade gelegd voor de opnamen. Later bleek overigens na onderzoek door de eigenaar dat de Bona Spes in de oorlog ook was ingezet voor het vervoer van Haagse kinderen.”

Montage
De montage van de film nadert zijn einde. Het is daarbij een uitdaging om de 20 uur ruwe film terug te brengen tot een volwaardige film van 25-28 minuten. Langer kan de film niet worden volgens de producent, omdat Toverlint de film wil inzenden voor het landelijke filmfestival van de NOVA (Nederlandse Organisatie van Visuele Amateurs) in de hoop dat hij vervolgens in de Europese competitie van amateurfilms mag meedoen.

De coronacrisis is aanleiding om het uitbrengen van de film op een andere wijze te laten plaatsvinden dan met de voorgenomen première.

Lees het gehele artikel op de bron: Kijk op Bodegraven