Nieuws

Februari: rampen en reddingen in het Noordelijk Scheepvaartmuseum

EOC
FVEN

De maand februari staat het Noordelijk Scheepvaartmuseum  in Groningen in het teken van rampen en reddingen.
In de laatste maand van de tentoonstelling ‘Dood en de Zee – cultuur, rituelen en gebruiken’ kunnen geïnteresseerden hun hart ophalen bij de lezingen van experts op het gebied van Arctische en Antarctische studies, maritieme archeologie en maritieme geschiedenis.
In deze driedelige serie komt de geschiedenis van de Nederlandse walvisjacht aan bod, het hoe en waarom van de ontelbare scheepswrakken in de voormalige Zuiderzee en de vreselijkste scheepsrampen op de Waddenzee.

Vier eeuwen Nederlandse walvisjacht
Op dinsdag 11 februari van 19.30-21.30 uur geeft Louwrens Hacquebord de eerste lezing. Hacquebord studeerde fysische geografie en archeologie aan de universiteiten van Utrecht en Groningen. Promoveerde in 1984 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. In 1994 werd hij benoemd tot hoogleraar Arctische en Antarctische Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 2013 is hij met emeritaat. In de jaren zestig van de vorige eeuw kwam er een eind aan vier eeuwen Nederlandse walvisjacht. Hacquebord vertelt in zijn lezing over de geschiedenis van de Nederlandse walvisvaart, met bijzondere aandacht voor de dramatische tocht van de Amelandse commandeur op de walvisvaart, Hidde Dirks Kat, in 1778.

Rampen op de Waddenzee
Op zondagmiddag 16 februari vertelt Hans Zijlstra van 15.00-17.00 uur in ‘De vis wordt duur betaald’ over de vreselijkste scheepsrampen op de Waddenzee in de afgelopen eeuwen. Van de koopvaardijvloot in Het Vlie in 1666 tot de Rampen van Moddergat (1883) en Wierum (1893).
Hans Zijlstra is zelfstandig onderzoeker en projectmanager bij Elsevier Science. Als redacteur van de Historische Vereniging Noordoost-Friesland en webredacteur van de Nederlandse Vereniging voor Zeegeschiedenis heeft hij zich gespecialiseerd in maritieme en kunstgeschiedenis van Friesland en Groningen.
Voorafgaand aan de lezing geeft de tentoonstellingsmaker om 13.30 uur een rondleiding door de tentoonstelling ‘Dood & de Zee – cultuur, rituelen en gebruiken’

Ontelbare wrakken
Yftinus van Popta, promovendus maritieme archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft op dinsdag 25 februari van 19.30-22.00 uur een lezing over Van Popta’s wrakkenkaart met duizenden wrakken in de voormalige Zuiderzee. Hoe komt een dergelijke kaart tot stand en hoe detecteer je wrakken in een polderlandschap? Van Popta geeft een verklaring voor de enorme hoeveel schepen die vergaan zijn op de Zuiderzee en geeft een toelichting op de resultaten van een aantal  opgravingen die hij met zijn team deed.

Dood & de Zee
De zee was en is een belangrijke voedselbron, bron van economische welvaart en dankzij de zee werd Nederland een belangrijke handelsnatie. In deze tentoonstelling toont het Noordelijk Scheepvaarmuseum de keerzijde: de mensen die op zee zijn gebleven, de vissers die niet terugkeerden van de visvangst, de zeelieden van de handelsvaart, ziekte en dood tijdens de VOC-reizen, rampen en spectaculaire reddingen.

De lezingen zijn op dinsdag 11 februari van 19.30-21.30 uur, zondag 16 februari van 15.00-17.00 uur en dinsdag 25 februari van 19.30-21.30 uur. De kosten zijn per lezing € 5 per persoon, inclusief koffie of thee. Aanmelden is noodzakelijk en kan via info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl.

Lees het gehele artikel op de bron: HVNF

Afbeelding: Opgraving koopvaardijschip 1720 bij Rutten