Familietrouw ploegt zich door het Pekelderdiep een weg naar Veenpark Bargercompascuum

De Familietrouw, het vlaggenschip van het Veenkoloniaal Museum in Veendam, heeft met kunst en vliegwerk de thuishaven voor het Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela kunnen verlaten en koers gezet naar het Veenpark in Bargercompascuum.

Gaat de Familietrouw, een praam gebouwd in 1894 op de scheepswerf van Ten Horn in Veendam, de geschiedenis in als het laatste schip ooit dat door het Pekelderdiep is gevaren? Gezien de moeite die het heeft gekost om het schip van zijn plek en naar het Stadskanaal te krijgen, is dat geen loze gedachte.

Verouderd en slecht functionerend
De gemeente Pekela heeft de scheepvaart door het Pekelderdiep gestremd. Bruggen kunnen niet worden opgehaald of afgedraaid als gevolg van een verouderd en slecht functionerend elektronisch systeem.

Om de Familietrouw, het oudste nog varende turfschip van Groningen, toch naar het Veenpark in Bargercompascuum te krijgen, hebben medewerkers van de gemeente de bruggen met spierkracht bediend. De Eendrachtsklap bleek op die manier goed open te draaien, maar de Samenwerkingsdraai, de brug daarvoor, zat muurvast. Hendrik Hachmer, directeur van het Veenkoloniaal Museum, zag hoe de brug met koevoeten en breekijzers werd losgewrikt. Geholpen door buurtbewoners kon de brug net genoeg omhoog worden gedraaid om de Familietrouw door te laten.

Schroef ploegde door de modder
,,Alle hulde voor de inspanningen’’, aldus Hachmer. De Familietrouw heeft een diepgang van slechts 60 centimeter, maar desondanks ploegde de (zij-) schroef van het schip door de modder in het Pekelderdiep. ,,Richting Boven Pekela werd het al snel beter, maar in het stuk vanaf het Kapiteinshuis was het ondanks de geringe diepgang geen doen.’’ Daarbij moest om de 200 meter de zijschroef (de zogeheten lamme arm), omhooggehaald worden om deze vrij te maken van waterplanten.

Bezichtigen en varen in Veenpark
De Familietrouw is in 1994, toen het schip een eeuw oud was aan het Veenkoloniaal Museum geschonken. In het Veenpark kan publiek de Familietrouw bezichtigen en er wordt bij gelegenheid ook mee gevaren. In de herfst vaart De Familietrouw naar Sappemeer, waar op de historische werf Wolthuis de zwaarden en het roer worden opgeknapt.

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN, alleen voor abonnees

Afbeelding: Met man en macht gaat de Eendrachtsbrug over het Pekelderdiep omhoog om Familietrouw door te laten. Foto: Veenkoloniaal Museum