Extra beveiliging voor VOC-schip in Delfshaven na ‘verontwaardiging en commotie’

Het VOC-schip de Halve Maen, dat sinds enige tijd in de Achterhaven in Delfshaven ligt, is vannacht extra beveiligd. Ook zijn de historische Pinsenvlag en VOC-vlag gestreken en vervangen door een Rotterdamse vlag. Het schip ligt in de buurt van het bekladde beeld van Piet Hein.

Beheerder Ted Poot bevestigt dat vannacht particuliere bewaking is ingehuurd ‘naar aanleiding van commotie rond het schip, onder meer op Facebook’. Hij spreekt van ‘preventieve maatregelen’. ,,We hebben het zekere voor het onzekere genomen.’’ Vannacht is iets verderop het standbeeld van Piet Hein beklad. De Halve Maen, een replica van het bekende 17de-eeuwse VOC-schip, bleef onbeschadigd.

Boosheid
Naar aanleiding van ‘verschillende klachten’ is besloten om de Prinsenvlag en de VOC-vlag te strijken. De Prinsenvlag, die in de top hing, is vervangen door de groen-witte vlag van de stad Rotterdam. ,,We kregen signalen dat mensen verontwaardigd waren over het feit dat dit schip in hun wijk ligt. Daarbij werd een koppeling gelegd met slavernij. Ook kwam er gisteren een bewoner langs om zich te beklagen over de Prinsenvlag, die geassocieerd wordt met extreemrechts’’, zegt Poot, voorzitter van de stichting Pilgrim Harbour. Hij heeft begrip voor de boosheid. ,,Ze hebben ook wel een punt. We willen graag in dialoog blijven met de omgeving. Vandaar dat we de Rotterdamse vlag hebben gehesen.’’

De Halve Maen, die in 1609 de wateren binnenvoer van wat later New York zou worden, ligt in de Achterhaven in het kader van de manifestatie Delfshaven400. Het schip gaat vandaag open voor bezoekers en blijft tot 7 augustus liggen. Het is onduidelijk hoe lang het schip extra bewaking krijgt.

Lees het gehele artikel op de bron: AD