Ex-politieboten komen bijeen in haven van Zierikzee

ZIERIKZEE – Eigenaren van voormalige politieboten komen van 6 tot en met 9 september met hun schepen bijeen in Zierikzee. Naar schatting varen er nog honderdvijftig, misschien tweehonderd van rond: schepen en scheepjes die dienst hebben gedaan als patrouilleboot van de politie. Jan Jacob en Gerardine Zoutendijk proberen er zo veel mogelijk van naar Zierikzee te krijgen.

Bij mijn weten is er nog nooit zo’n reünie geweest

Jan Jacob
,,Dat lijkt me nou eens leuk”, motiveert Jan Jacob hun plan. ,,Bij mijn weten is er nog nooit zo’n reünie geweest. En verder is leuk om Zierikzee en dan met name de Museumhaven op de kaart te zetten.” De trots op hun eigen – pas gerestaureerde – RP15 is ook een reden om de ontmoeting te organiseren, zo geven zij eerlijk toe.

Afgezonken
Met de bouw van dit type patrouilleboot werd in 1940 in Amsterdam begonnen. ,,Maar kort na het uitbreken van de oorlog zijn de rompen afgezonken om te voorkomen dat ze in handen van de bezetter kwamen. In 1945 zijn ze weer boven water gehaald en afgebouwd.”

Het schip van Zoutendijk deed dienst in Harlingen, Amsterdam, Vreeswijk en Nijmegen voordat het in 1976 door de Dienst Domeinen aan een particulier werd verkocht. ,,De man stelde het beschikbaar voor opnames van de film Soldaat van Oranje.” Na nog twee eigenaren komt de boot in 2013 in bezit van de Zoutendijks, die hem restaureren. De RP 15 is aan zijn derde motor toe. Er staat nu een acht cylinder, 120 pk diesel van Kromhout in.

Programma
Donderdag 6 september worden de deelnemers ontvangen met een mosselmaaltijd. Vrijdag maken zij een wandeling met gids door Zierikzee en wordt in de hal van de scheepswerf aan de Vissersdijk een receptie gehouden. Zaterdag kunnen de bemanningen meevaren met de KNRM. Zaterdag is ook de publieksmiddag. De schippers wordt gevraagd bezoekers aan boord te ontvangen. Verder is er live muziek in café De Biet. Het weekeinde eindigt zondag 9 september met een gezamenlijk ontbijt.

Saeftinghe
Op dit moment hebben zich nog maar vier scheepseigenaren ingeschreven op de website www.zierikP.nl. Jan Jacob: ,,We zijn ook nog maar net begonnen. Ik ben in elk geval heel blij met de komst van de mooie Seaftinghe RP10, ook al kan die maar één dag blijven op weg naar de Rotterdamse Havendagen.”

Lees het gehele artikel op de bron: PZC

Of kijk hier voor de site van Zierikp

foto: 18 september 2015 Bij Maritiem Den Bosch, foto collectie B.A.S.M. – Foto: J. Roeland ©