Erfgoedmanifestatie 2021: “Welkom in de graanrepubliek”

Elk jaar, midden in de zomer, komen wij met ca. 200 van onze schepen samen in een havenplaats die iets te vieren heeft. Dit jaarlijkse evenement dient om ons varend erfgoed en het belang van het behoud ervan aan het publiek te tonen. En tevens is het de zomerreünie van de LVBHB. Dit jaar vindt dit plaats in Winschoten, van 29 juli tot en met 1 augustus. Uiteraard onder voorbehoud van de mogelijkheden die Coronamaatregelen dan bieden.

Het motto
Met het motto zetten de organisatoren hoog in. ‘De graanrepubliek’ is de titel van een boek van Frank Westerman uit 1999. Het is een tijdreis door de sociale geschiedenis van het Groninger land in het voetspoor van Sicco Mansholt. Het boek werd een regelrechte hit. En als bij-effect werd ‘Graanrepubliek’ een soort Geuzennaam: de PR tekst voor de gemeente Oldambt, naam van een brouwerij, een groepsaccomodatie en een literair café. En nu dus van de erfgoedmanifestatie.

Met de populariteit van het boek kwam de streek het Oldambt meer in de belangstelling van de rest van Nederland. En dan gaat het alleen nog over de geschiedenis van het gebied ten noorden van Winschoten. Wat meer naar het noordwesten zit je boven de gasbel. En ten zuiden zijn er de veenkoloniën, waar veel van ‘onze’ schepen zijn gebouwd en hebben gevaren.

Kortom: de erfgoedmanifestatie is deze zomer in een razend interessant gebied, ver weg voor de randstedeling maar absoluut de mooie tocht waard.

Programma Winschoten
Het programma is nog in ontwikkeling, maar een aardige indruk kun je al krijgen op de website van de Tramhaven Winschoten, klik hier. In grote lijnen:

  • Donderdag 29 leuke dingen voor de schippers in Scheemda en Nieuweschans
  • Vrijdag 30 invaart in Winschoten
  • Zaterdag 31 invaart in Winschoten, markt aan de haven, laden en lossen, kinderactiviteiten, verhalenvertellers, foodtrucks, muziek en de schippersmaaltijd
  • Zondag 1 aug tochten per bus door de omgeving, laden en lossen, kinderactiviteiten, verhalenvertellers, foodtrucks, muziek

Aanbrengtocht(en) Leeuwarden – Winschoten
Een groot deel van de lol van de jaarlijkse reünie zit in de tocht erheen en terug. En dat is dit jaar met Winschoten niet anders. Het is een mooie gelegenheid om een wellicht voor velen onbekend vaargebied te verkennen. En wie weet komt uw schip er wel vandaan: aan het Winschoterdiep zijn veel schepen gebouwd. En er is nog steeds een bloeiende scheepsbouwindustrie.

De aanbrengtochten die de Noorderschippers samen met de Museumhaven Leeuwarden en de Tramhaven Winschoten organiseren start met een weekend in Leeuwarden, op 24 en 25 juli juli. Er zijn drie routes uitgezet, één gaat over het wad, Eems-Dollard en Nieuw Statenzijl. Een andere route gaat via het Lauwersmeer en het Reitdiep, en de derde route gaat over het Pinses Margriet kanaal en van Starkenborg kanaal naar Groningen en verder naar Winschoten via het Winschoterdiep.

Kijk hier voor meer info op LVBHB

Afbeelding: de tramhaven in Winschoten