Er was eigenlijk niets meer over van de historische stoomsleper Y8122

„Hier heeft jouw schoonvader maar mooi de basis voor gelegd”, klinkt het op deze zonnige middag bij de steiger achter Gebouw 73 op Willemsoord, Den Helder. Het is Stichting Museumhaven-bestuurslid Pierre Talloen, met wandelstok in de hand en hoed op, die het woord richt tot Martin Meuwese. Samen werpen ze een blik op de Y8122, de befaamde stoomsleepboot die daar inmiddels weer te water ligt.

Meuwese kijkt naar het historische schip alsof het zijn kindje is. „En zo voelt het ook, absoluut. Maar mijn schoonvader heeft die lofzang van Pierre ook wel verdiend.” Als voorzitter van de voor de Y8122 opgezette stichting, vertelt Meuwese vol passie over de geschiedenis van het schip. Dat er eigenlijk niets meer van over was en een hoop onderdelen van vroeger zijn teruggevonden. „Zelfs de ketel. Dat was heel bijzonder.”

Op de helling in Willemsoord

Naar Dordrecht
In de felle zon is goed te zien dat de stoomsleper goed verzorgd is. De mast is in de winter volledig onder handen genomen. Er worden nieuwe top- en sleeplichten op gemonteerd en de kabels worden opnieuw aangelegd. Het onderschip is al volledig geschilderd, alleen het bovenste deel moet nog. Als dat achter de rug is, is de Y8122 klaar voor vertrek naar Dordrecht. Om zich daar van haar beste kant te laten zien tijdens het evenement Dordt in Stoom.

Op 20, 21 en 22 mei zijn tijdens die manifestatie allerlei stoomboten te bewonderen. „En we zouden het leuk vinden als er mensen met ons mee die kant op willen varen. En ze hoeven echt niet de hele reis met ons te maken, als ze dat te ver vinden. Dan zetten we ze gewoon in bijvoorbeeld Alkmaar af, dat is geen enkel probleem. En mensen oppikken onderweg kan ook.” Meuwese en de andere vrijwilligers die zich om de Y8122 bekommeren, zijn druk in de weer om alles gereed te maken voor het evenement. Zo moeten er onder andere slaapplaatsen aan boord worden gerealiseerd.

De Y8122 is gebouwd voor de Koninklijke Marine in 1935 op de Rijkswerf in Den Helder. Daar heeft het tot 1990 onder verschillende namen gevaren voor de Koninklijke Marine.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Of kijk voor meer info op de website van de Y8122

Afbeelding: © S.J. de Waard / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)