Engelse Andy en Nathalie zijn met hun 108 jaar oude klipperaak even terug in Daarlerveen

Toen Andy en Nathalie Parker uit het Engelse Tetbury drie jaar geleden hun klipperaak uit 1914 kochten, hadden ze geen idee van de historie van hun aankoop. Intussen zijn ze erachter dat die jarenlang dienst heeft gedaan als kerk op zee én is gebouwd in Daarlerveen op de werf Telgenhof. Donderdag kwam de Ebenhaezer, na 108 jaar, thuis. En passant was er een bijzondere ontdekking.

Andy Parker (61) is niet voor één gat te vangen. Behalve van schepen houdt hij van historie. Hij was wel eens benieuwd waar zijn schip, waar hij met de 55-jarige ‘Nats’ („You should’nt ask a woman her age”) op leeft en in woont, vandaan komt. „De vorige eigenaren kwamen net als wij uit Engeland.” Maar de geschiedenis van de Ebenhaezer gaat verder terug en is er één vol mooie verhalen.

Een klipperaak uit Daarlerveen, mogelijk de Ebenhaezer

Kerk op zee
„Heel vroeger werd hier turf mee vervoerd, maar wist je dat dit schip later ook dienst heeft gedaan als kerk?” Andy’s ogen beginnen te twinkelen, hij is razend enthousiast over de resultaten van zijn uitzoekwerk. „Zeelieden en hun families die op zee leefden, gingen naar deze boot om vieringen te houden. Ben ik achter gekomen door een Belgische guy uit Lommel, zelf ook een schipper.”

Stokoude registratie
In delen van de boot zijn diverse plaatsnamen en getallen gekerfd. „Ieder schip heeft zo zijn eigen, unieke gegevens. Vergelijk het met een product met bijbehorend productnummer. „Zo kwam ik in Rotterdam uit, waar ik antwoord kreeg op de vraag waar dit schip is gebouwd. Nou, in 1914. Bij werf Telgenhof in Daarlerveen.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: Tubantia