Elektrische walkraan in haven Antwerpen krijgt premie voor restauratie

De Vlaamse regering zet het licht op groen voor de restauratie van een havenkraan in Antwerpen die deel uitmaakt van een collectie van het MAS. Voor deze restauratiewerken is een premie van 53.552,42 euro toegekend.

Dankzij de standaardpremie van de Vlaamse overheid kunnen eigenaars van onroerend erfgoed een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. “Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van deze regel. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

Met de premie wordt de elektrische walkraan 347 IA gerestaureerd. “Verschillende delen van de kraan zijn aan het doorroesten”, laat de minister weten. “Verf bladdert af door verontreinigde lucht op de locatie waar de kraan heel lang heeft gestaan. De kraan wordt volledig ontroest, hersteld en de tegengiek wordt geschilderd. Ook het zinken dak van de cabine wordt vervangen.”

Beschermd monument
De elektrische walkraan 347 IA werd in 1954 gebouwd door Titan Anversois en is sinds 2002 een beschermd monument. Momenteel maakt de kraan deel uit van de collectie havenkranen van het Museum aan de Stroom (MAS). Daarmee wordt de ontwikkeling van de havenkranen getoond, want zonder de kranen was Antwerpen nooit een wereldhaven geworden. Een team van vrijwilligers, veelal oude medewerkers van het kranenbedrijf van Port of Antwerp, leiden belangstellenden rond langs de havenkranen.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC