Elburgse botterdagen weer van start, maar is het varend erfgoed wel veilig?

Drie jaar hebben schippers, opvarenden én belangstellenden in Elburg moeten wachten op de Botterdagen, waarop talloze oude historische schepen voor het voetlicht worden gebracht. Nu is het weer zover. “We zijn ontzettend blij dat het weer kan”, zegt Agaath de Weerd van Botterstichting Elburg.
Met een ontbijt worden schippers en opvarenden vrijdagochtend verwelkomt in de Elburgse haven. Donderdag was de vlootschouw, vrijdag staat de bedrijvenwedstrijd op het programma. Ruim vijftig bedrijven doen met een botter mee.

Elburg is hoogtepunt van het jaar
Ook schippers, die de historische boten mogen besturen, hebben lang op de Elburgse botterdagen gewacht. “We zijn blij dat we hier weer zijn”, zegt Herman Prins uit Eemnes. “Elburg is altijd het hoogtepunt van het Botterjaar. Het is het mooiste en grootste evenement.” “Elburg heeft een mooie haven, er is mooi publiek en het is gezellig. En we kunnen zeilen, daar kom ik natuurlijk voor”, voegt schipper Jaap Blase toe.

‘Veiligheid staat voorop’
De leeftijd van het schip is ook gelijk een gevaar. Vorige week was er een ernstig ongeluk op de Waddenzee. Een meisje overleed nadat de giek afbrak en op haar hoofd terechtkwam. Oorzaak: houtrot, maakt de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag bekend.
“Het is heel lastig om te zien wat er midden in het hout gebeurt”, zegt Blase. “Het is vanaf de buitenkant niet te zien.” Hij geeft aan dat het belangrijk is om botters – of andere historische schepen – goed te onderhouden. “Ik ben de schipper en ik ben verantwoordelijk voor het schip. Die verantwoordelijkheid neem ik ook. We werken met een hele stichting aan het schip en ik durf die verantwoordelijkheid aan.”
Prins sluit zich daarbij aan. “We kijken altijd; is het schip veilig, moeten we nog wat verbeteren om ervoor te zorgen dat het veilig blijft? Zo hebben we dit voorjaar nog een paar grote reparaties gedaan, ook met het oog op veiligheid. Veiligheid staat voorop.”

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Gelderland