Eigenaar strokartonfabriek koopt de ‘Delft’

Eigenaar Patrick Beijk van De Toekomst in Scheemda heeft een grote replica van het 18e eeuws linieschip de Delft gekocht. Of hij zijn aankoop heeft bestemd voor het terrein van de voormalige strokartonfabriek, kan hij nog niet zeggen.

De Groningse ondernemer Patrick Beijk heeft het skelet van het schip vorige week via een online veiling op de kop getikt, bevestigt hij desgevraagd. Beijk wil nog niets kwijt over zijn plannen met het half afgebouwde schip. ,,Het zal een hele toer worden om het schip van Rotterdam naar het Noorden te krijgen. Misschien dat we het in onderdelen kunnen vervoeren”, zegt hij. ,,Ik ga eerst maar eens contact opnemen met de gemeente Rotterdam en de veilingorganisatie.”

De replica van het schip is een van de grootste ooit nagebouwd ter wereld. Het vaartuig deed vanaf 1783 dienst als linieschip van de Admiraliteit van Rotterdam om handelsschepen te begeleiden en te beveiligen tegen kapers en Engelsen. Het zonk in 1797 na de zeeslag bij Kamperduin.

Enorme afmetingen
Het gevaarte heeft met een lengte van 63 en een hoogte van 57 meter enorme afmetingen. Het ligt nu half afgewerkt in de Schiehaven in Rotterdam. ,,Het schip heeft ongekende mogelijkheden, wellicht zouden we er iets spannends mee kunnen doen op het terrein van De Toekomst, maar daar kan ik nu echt nog niets over zeggen. We gaan eerst maar eens overleggen met in ieder geval de gemeente Oldambt. Natuurlijk ben ik ontzettend blij met deze aankoop en is het een uitgelezen mogelijkheid om iets bijzonders te doen in het Noorden.”

De stichting die de bouw van de Delft op zich had genomen was failliet gegaan, waardoor de hele inventaris onlangs werd geveild.

‘Geweldig stuk ambacht’
,,Ik werd er toevallig over getipt”, zegt Beijk. ,,Het was vorige week een spannende veiling, maar uiteindelijk zijn wij de nieuwe eigenaar van een geweldig stuk ambacht en gaan we een creatieve periode tegemoet.”

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN