Eeuwenoud wrakhout aangespoeld bij Callantsoog

Op het strand van Callantsoog is wrakhout aangespoeld dat na onderzoek van historische waarde blijkt. Dat meldt de gemeente Schagen. Het is zeer oud hout van een schip dat enkele eeuwen geleden over de zeeën voer.

Op donderdag 3 februari 2022, na storm Corrie, hield Maarten Hollander van de KNRM een inspectie rit over het strand. Tussen Callantsoog en Sint Maartenszee vond hij een stuk wrakhout van een groot zeegaand schip. De vondst is door Ernst Jongejan van de Northseadivers keurig met documentatie en al bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed aangemeld. Daar keken ze ook verrast op. Senior Onderzoeker Maritieme Archeologie Wouter Waldus van de Rijksdienst noemt het een mooie vondst. “Het gaat om een stuk van een groot gladboordig schip, vermoedelijk ter hoogte van het achtersteven.” Het scheepsonderdeel bestaat uit drie spanten en vier huiddelen, die met houten treknagels en ijzeren spijkers aan elkaar zijn bevestigd. Tussen de huiddelen zaten nog plukken breeuwsel: een mengsel van paarden- of koeienharen met pek of teer om de kieren tussen de huiddelen waterdicht te maken.

Ook in 1994 werd een vergelijkbaar stuk gevonden. Ook toen was Maarten Hollander nauw betrokken bij de vondst. Of beide delen tot hetzelfde schip toebehoren moet zich nog uitwijzen.