Scheepspost

Lees al het nieuws voor en over het Varend Erfgoed

Scheepspost

Eerste subsidie voor vergroening bruine zeilvloot op Waddenzee

Met een bijdrage van 275.000 euro uit het Waddenfonds en van de provincie Fryslân wordt een start gemaakt met de vergroening van de complete bruine zeilvloot op de Waddenzee. Het nu beschikbaar gestelde geld wordt geïnvesteerd in de elektrificatie van de historische tjalk de Overwinning uit Harlingen.

Bij de ombouw van het 23 meter lange schip wordt de milieuvervuilende dieselmotor vervangen door een schone en stille elektromotor. Het pilotproject is onderdeel van Programma Green Shipping Waddenzee, een meerjarig programma dat de waddenvloot voor een groot deel wil verduurzamen. Hierdoor moet in 2030 de CO₂-uitstoot van de scheepvaart op de Waddenzee met 60 procent zijn afgenomen.

Tijdens de pilot van twee jaar wordt de Overwinning niet alleen omgebouwd. Er wordt met de nieuwe elektromotor ook gemonitord hoeveel stroom een historische tjalk nodig heeft voor de aandrijving en voor het overig energieverbruik aan boord. Op basis van die onderzoeksgegevens wordt bepaald welke groene brandstof het meest geschikt zal zijn voor de aandrijving van de elektromotor: waterstof of methanol.

Lees het gehele artikel op de bron: Scheepvaartkrant

Foto: schipper-eigenaar Joost Martijn van de Overwinning (midden) krijgt de cheque van 275.000 euro van directeur Gerben Huisman van het Waddenfonds (rechts) en programmamanager Bert Wijnsma. Foto Waddenfonds