Eerste schip van Zeekadetkorpsen dat naam van thuishaven draagt

Zaterdag 7 september is het schip van het Zeekadetkorps Lelystad gedoopt door mevrouw Ina Adema, burgemeester van Lelystad. Het schip kreeg bij die gelegenheid de nieuwe naam “Port of Lelystad”. Met de keuze voor deze naam wil het jongste Zeekadetkorps van Nederland haar verbondenheid met de stad tot uitdrukking brengen. Of zoals de commandant van het korps Joop van Diest het uitdrukte tijdens de doopplechtigheid: “Dit schip dient Lelystad. Iedere inwoner van de stad mag zich een beetje eigenaar voelen”.

De doop van de Port of Lelystad vond plaats onder grote belangstelling van sponsoren, bestuurders van de gemeente Lelystad zowel als de Provincie Flevoland en vele andere relaties van het nog zo jonge Zeekadetkorps. Ook de Inspecteur van de Koninklijke Marine, overste Alex Mons was aanwezig.

Het ZKK Lelystad had genodigden gevraagd geen geschenken mee te nemen, maar in plaats daarvan een bijdrage te storten voor de verbouwing van een bergruimte tot slaapruimte. “Dan kunnen we weer 14 nieuwe Zeekadetten toelaten tot het korps”. Tot nu toe is door de genodigden een totaalbedrag van circa € 500,00 bijeengebracht.

Voor Burgemeester Ina Adema was de doop van de Port of Lelystad de eerste maal datr zij een schip doopte. Zoals voorzitter Tony Merkelbach in zijn toelichting zei: “Dus we boffen maar met onze burgemeester want alleen een vrouw mag een schip dopen.”

De in 1969 gebouwde boeienlegger is gebouwd op de Rijkswerf in Den Helder als het Nederlandse betonningsvaartuig Vlissingen. Het schip heeft jaren dienst gedaan op de Nederlandse wateren. Daarna heeft het in België gevaren onder de naam Dijle.

EOC
RVEN