Een unieke kans om dit maritieme culturele erfgoed te behouden

Afgelopen jaren heeft helaas de teakhouten lemsteraak (VA65) De Pijlstaart niet de aandacht en onderhoud gekregen wat zij verdient. De Pijlstaart ligt er nu troosteloos bij en dient volledig te worden gerestaureerd om weer haar pracht en glorie te kunnen delen. Op korte termijn zoeken wij een oplossing voor het schip. Hierbij een oproep aan belangstellenden, stichtingen of organisaties die de Pijlstaart een kans kunnen en willen geven om contact met ons op te nemen !

De Pijlstaart is een Lemsteraak van 15,2 meter lang en 5,1 meter breed. Zij is ontworpen door J.P.G. Thiebout en gebouwd op de werf De Ouder Amstel. In de Spiegel der Zeilvaart is zij uitgebreid beschreven in een drieluik (zie bijlage). De romp is geheel van teakhout en daarmee is zij de enige lemsteraak van teak die als jacht werd gebouwd. Het was een zeer prettig varend schip en een snelle zeiler met een zeer bewogen geschiedenis.

Gebouwd in 1918-1919 en verkocht aan een zeiler uit Rotterdam. In 1929 ging zijn over in Engelse handen en lag zij in de haven van Monte Carlo. Gedurende de 2e wereldoorlog werd zij gevorderd en zonk bij gevechten op Sicilië. Na de capitulatie door Italianen gelicht, geruime tijd als smokkelschip gebruikt, en uiteindelijk weer terug in de handen van de rechtmatig eigenaar. In de jaren zestig terug gekeerd naar Nederland en door Stofberg, Van der Neut en Molenaar gerestaureerd. Vanaf 1970 vaargebied Wadden, IJsselmeer, Friese meren en Oostzee. Huidige ligplaats Heeg.  

U kunt contact opnemen met Robert Adrichem tel: 06 55842824 of email: robert.adrichem@gmail.com

In drie opvolgende uitgaven van de Spiegel der Zeilvaart in 2009 werd de geschiedenis van de Pijlstaart beschreven. Je kan ze hier downloaden:

Deel 1, maart Spiegel der Zeilvaart 2009

Deel 2, april Spiegel der Zeilvaart 2009

Deel 3, mei Spiegel der Zeilvaart 2009