Nieuws

Een schip van kippengaas

EOC
FVEN

Haar geschiedenis klinkt als een ongeloofwaardig verhaal. Een ten dode opgeschreven koftjalk, wegrottend in een Siciliaanse haven, wachtend tot ze zinken zou. Niets meer waard, een onzeewaardig wrak, een schip van kippen-gaas. En toen kwam de redding. Een Fries kocht haar vrij en zette haar op een zeeschip. Terug naar huis. Nu is de Tromp Maritiem Erfgoed.

De geschiedenis van de koftjalk begon in 1912. Gebouwd door scheepsbouwmeester Verstock in Martenshoek in opdracht van schipper Hermannus Schling, gedoopt als Lammegiena II. Ze was een van de vele koftjalken in Midden-Groningen. Martenshoek was vermaard om de scheepsbouw. Het dorp nabij Hoogezand was, na Rotterdam, het drukste Nederlandse scheepvaartknooppunt. De sluis van Martenshoek vormde de toegangspoort tot de veenkoloniën en was de enige mogelijkheid om de stad Groningen per schip te bereiken. Er passeerden zo’n 100 schepen per dag. Het dorp had dan ook een florerende handel in alles wat met scheepvaart te maken had. In Martenshoek, zo zei men, liggen de ankers op straat.

Dood in Rusland
Lammegiena II voer op de Oostzeee, onder zeil, het ruim vol hout uit Scandinavië. Maar lang duurde het niet. Al na 20 maanden viel Hermannus Schling dood neer in Sint Petersburg. Zijn weduwe verkocht de koftjalk direct, voor 15.000 gulden. Schipper Nicolaas Wijnstok had domicilie in Hoogezand, hield dezelfde scheepsnaam en voer eveneens hout over de Oostzee, dus veel veranderde er niet. Toch was de verkoop de opmaat voor een zich herhalende kwestie. I

Lees de hele geschiedenis van de Tromp op de bron: Corine Nijenhuis

Theaterstuk
Nu is de Tromp Maritiem erfgoed. En ze speelt een hoofdrol in een muziektheaterstuk. In haar geboorteplaats Hoogezand speelt 26, 27, 28 september en 3, 4, 5 en 6 oktober ‘De dochter van Martens-hoek’: zes scènes uit het leven, de dood én de wederopstanding van de koftjalk. Op diverse locaties, waarvan één, uiteraard, de Tromp zelf is.Voor informatie en tickets zie www.watervloot.nl

Afbeelding: Als motortjalk Solo Deo Gloria in de houtvaart op de Oostzee.In oude luister hersteld. (Foto’s collectie Jelle Talsma)