Een rotte plek in het vlak nekt de ’Vrouwe Elisabeth’

De Helderse botter ’Vrouwe Elisabeth’ is per direct uit de vaart gehaald. Er zit een rotte plek in de onderkant van het schip. Doorvaren is onverantwoord, aldus de Stichting Helderse Botters die het schip beheert.
De stichting spreekt van ’ernstige tegenwind’ en ’een tegenslag voor de stichting en het schip, dat sinds 1992 de Helderse museumhaven opluistert’. ’Er is een zwakke plek gevonden in het vlak. De oorzaak is inrotting en het is onverantwoord verder te varen met de RD28, het visserijnummer van het schip. De Stichting Helderse Botters heeft het schip uit de vaart moeten nemen’, meldt de organisatie. Restauratie gaat zeker een ton kosten.

De RD28 is een bekende verschijning in de Helderse haven. Het schip is gebouwd in 1909 op de werf van de Haas in Monnickendam. In die periode voeren er een kleine 2000 botters op de Zuiderzee, nu zijn het er minder dan tachtig. ’De Vrouwe Elisabeth is een van de mooist gelijnde en een van de meest authentieke schepen van de vloot resterende botters’, meldt de stichting, die uiteraard niet geheel onbevooroordeeld is.

Restauratie
Om de rotte plek in het vlak (de platte onderkant van het schip) te verhelpen is een grondige restauratie nodig. Dat gaat in het najaar gebeuren in de vernieuwde scheepstimmerwerkplaats van de museumhaven. ’Het schip zal direct grondig worden aangepakt. Niet alleen om de komende jaren zorgenvrij te kunnen varen, maar vooral omdat het de laatste kans is dat onze eigen botterbouwer Dirk, gezien zijn leeftijd, zijn kennis en kunde nog kan overdragen aan de volgende generatie’, meldt de stichting.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees