Nieuws

Een reuzenrad aan het Oosterdok? ‘Weg is het mooie vrije uitzicht’

EOC
FVEN

Er is veel ophef ontstaan over de mogelijk toekomstige plaatsing van een 38 meter hoog reuzenrad aan de Oosterdokskade, vlak naast Arcam en pal voor de Museumhaven – mede op initiatief van het Scheepvaartmuseum. Als het rad er komt dan zal dit het vrije, historische zicht belemmeren op het Scheepvaartmuseum en het open water van het Oosterdok. Bovendien is het voorzien van de meest geavanceerde kleurenverlichting. „Net een soort kerstboom”, zegt Walther Schoonenberg van Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB). Indien de plannen doorgaan wordt het rad voor een jaar geplaatst, tot 1 februari 2022. Het zal deels in het water staan, deels op de kade. „Maar krijg dat ding na een jaar maar eens weg.”

Directeur Michael Huijser van het Scheepvaartmuseum is „teleurgesteld door alle rumoer die op voorhand is ontstaan”, laat hij in een reactie weten. „Wij staan niet onwelwillend tegenover het plan. Wij wilden als lid van Expeditie Oosterdok, waarbij een groot aantal culturele instellingen zijn betrokken zoals de Openbare Bibliotheek en NEMO, gaan onderzoeken hoe we dankzij dit uitkijkpunt het prachtige maar relatief onbekende Oosterdok op de kaart kunnen zetten. De exploitant stond hier positief tegenover.” Door de ontstane ophef is het echter de vraag of het rad er zal komen.

Geweldig uitzicht
Het was de bedoeling dat het rad „het verhaal van Amsterdam en de haven zou vertellen”, aldus Huijser. „Vanuit het rad heb je een geweldig uitzicht over de stad en de haven en kun je ervaren hoe die met elkaar zijn verbonden.” Maar helaas is, om in scheepstermen te blijven, „het plan nu al gekielhaald”.

Hoe is dat zo gekomen? Omwonenden van de Prins Hendrikkade en Schoonenberg ontdekten in een officiële bekendmaking dat Waternet en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht op 29 december 2020 een vergunning voor plaatsing van het rad verleenden. De aanvraag was op 8 december ingediend door kermisexploitant Louis Vallentgoed uit Bergen op Zoom. Het verlenen van de vergunning is dus „ultrasnel gegaan, terwijl ambtenaren daar normaal jaren over doen”, aldus Schoonenberg. Een woordvoerder van Waternet laat weten dat zij gemiddeld tweeënhalve week nodig hebben voor een vergunningverlening en dat deze vergunning niets garandeert: „Wij beoordelen uitsluitend technisch op waterkwaliteit en waterveiligheid, en daarmee is in deze opzet dus niets verkeerd.” De gemeente moet uiteindelijk het besluit nemen, met zowel een evenementen- als omgevingsvergunning.

Lees het gehele artikel op de bron: NRC

Afbeelding: artist impression van het reuzenrad aan het Oosterdok. Foto Vallentgoed Kermisexploitatie B.V.