Nieuws

Een netwerk van maritieme bronnen

EOC
FVEN

Maritiem Digitaal is de gezamenlijke database van een aantal maritieme musea, waarin gegevens kunnen worden opgezocht over voorwerpen en literatuur die zich in deze musea bevinden. Op Maritiemportal besteedt Gerhard de Kok uitgebreid aandacht aan de website en een nieuwe site met meer gekoppelde databases.

Maritiem Digitaal is een fantastisch concept: een centrale plaats waar u kunt zoeken door de maritieme erfgoedcollecties van zo’n twintig deelnemende musea. Van het Baggermuseum tot het Zuiderzeemuseum en alles ertussen in. Toen de site meer dan twintig jaar geleden werd gelanceerd, was die zijn tijd ver vooruit. Maritiem Digitaal werd goed bezocht en dat is niet voorbij: nog steeds ontdekken bezoekers de prachtige maritieme collecties die erop staan. Maar Maritiem Digitaal voelt verouderd aan. Het concept staat nog als een huis, maar de site is ingehaald door technische ontwikkelingen.

In zijn vorige blog introduceerde de Kok het Netwerk Maritieme Bronnen (NMB). Dat is een samenwerkingsverband van (maritieme) erfgoedinstellingen waarin we werken aan een nieuw gezamenlijk collectieportaal. Een opvolger voor Maritiem Digitaal dus. Het moet een aantrekkelijke plek worden waar bezoekers nog steeds op een centrale plek door meerdere maritieme collecties kunnen zoeken. Er kan straks echter meer! De collecties worden niet alleen integraal doorzoekbaar, maar ook onderling gekoppeld. Dat opent de mogelijkheid voor eindeloze online struintochten door het maritieme erfgoedveld. Zo’n vooruitzicht werpt wel een vraag op: hoe gaan we dat eigenlijk doen, dat onderling koppelen?

Beter toegankelijk
De techniek heeft sinds de lancering van Maritiem Digitaal niet stilgestaan. Een van de interessantste ontwikkelingen is de opkomst van Linked Open Data (LOD). Het kernidee daarvan is eigenlijk heel simpel: we moeten meer gegevens gaan koppelen. Er zitten heel veel interessante gegevens verstopt in gesloten databases, bijvoorbeeld in collectieregistratiesystemen van musea. Voor zover bezoekers al (beperkt) toegang hebben tot die gegevens, staan die databases nog steeds vooral op zichzelf. Het zijn silo’s van informatie. Daar kan LOD verandering in brengen door de databases onderling te koppelen en beter toegankelijk te maken voor de buitenwereld.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritiemportal

Afbeelding: website Maritiem Digitaal