Een luxe scheeps-hotel in Edinburgh

Sinds oktober 1998 is The Royal Yacht Britannia in handen van een charitatieve stichting (de Trust) en is het een zeer populaire en bekroonde bezoekersattractie in de historische haven van Leith in Edinburgh. In 1998 trok het een recordaantal van 390.000 bezoekers, en volgens de Scottish Tourist Board VisitScotland, was het de beste attractie van Schotland voor het twaalfde jaar op rij.

De Trust is ook eigenaar van het 63ft jacht Bloodhound, gebouwd door Camper en Nicholsons in 1936, die volledig is gerestaureerd en elk augustus dagtochten zeilt vanuit Oban, aan de westkust van Schotland. Daarnaast heeft de Trust twee andere Koninklijke zeiljachten onder haar hoede; de Flying Fifteen ‘Coweslip’, en de Dragon Class ‘Bluebottle’, die beide huwelijkscadeau waren voor de Koningin en Hertog van Edinburgh in 1947. Naast Britannia is er nog de voormalige rivier barge Royal Nore, die een vergunning heeft om 36 passagiers te vervoeren.

De laatste onderneming van de ‘Britannia Trust’ is de koop en verbouw van de voormalige Northern Lighthouse Board (NLB) tender MV Fingal, gebouwd in 1963 op de voormalige Blythswood Shipyard in Glasgow. Gedurende het grootste deel van zijn werkzame leven voer Fingal vanuit Oban om de vuurtorens en navigatiehulpmiddelen aan de westkust van Schotland te onderhouden. Toen Fingal in 2000 met pensioen ging van de NLB-service, werd het verkocht aan een privé-eigenaar die het oude de naam Windsor Castle 14 jaar prima onderhield, totdat het in 2014 werd overgenomen door de Trust.

Fingal werd vervolgens veilig naar Leith gesleept, arriveerde daar in augustus 2014 en werd omgebouwd tot een luxe hotel. Het schip bevat 14 hutten op het hoofddek, 8 grotere suites en een presidentiële suite, en op het bovendek de Lighthouse Lounge Bar.

Omdat Fingal is afgemeerd in het voormalige Alexander Dry Dock, betekende dit dat toegang mogelijk was van beide kanten, met stuurboord voor bemanning en de haven voor ‘hotel’-gasten.

Voor meer info kijk je hier www.fingal.co.uk en www.royalyachtbritannia.co.uk

RVEN
EOC