Een kunstzinnige interpretatie van een Hoogaars in Veere

Begin 2020 hebben drie Veerse kunstenaars het collectief ‘Veers Oogenblik’ opgericht met het doel om jaarlijks een kunstwerk te maken met een Veers tintje. Het eerste project is een kunstzinnige interpretatie van een Hoogaars, een platbodemschip, dat vanaf nu te zien is in Museum Veere.

Het gehele kunstwerk,
Foto: Museum Veere

Kunstenares Femke van den Berg heeft met zwarte klei het schip en de mast vormgegeven, een proces dat drie maanden duurde. Riet van Schaik maakte en beschilderde de sfeervolle zeilen van het schip en Marijke Leertouwer vormde de lading, het vaandel, de visnetten en het anker, gebruikmakend van oude suggestieve materialen.

Verhaal
Het schip is 1.40 meter lang en rust op drie rustieke zware havenpalen. Meer dan een schip: een Hoogaars met een verhaal. Er is gekozen voor een eigen interpretatie van het scheepje. Femke maakte het scheepje zo werkelijkheidsgetrouw mogelijk. Ze kreeg daarbij hulp van talloze hoogaarsdeskundigen die het atelier in liepen. Haar opvatting werd regelmatig genuanceerd door haar twee collega’s, die juist vanuit hun eigen materialen een kunstzinnige interpretatie van de vertrouwde vormen nastreven.

Ligplaats
Het publiek kon afgelopen jaar de vorderingen met het schip in het atelier van Femke volgen. Nu krijgt de Hoogaars een mooie ‘ligplaats’ in de Beeldenzaal van Museum Veere, locatie de Schotse Huizen. Aan de Kaai, waar in vroeger tijden tal van Hoogaarzen afmeerden.