Edammer ambachtendag op 28 maart, helaas geannuleerd

Deze dag wordt georganiseerd door de Stichting Historische Werf Edam. Deze stichting is opgericht ten behoeve van behoud en voortbestaan van scheepswerf Groot. De laatste overgebleven eeuwenoude scheepswerf van de vele die Edam ooit rijk was. Tevens de oudst werkende scheepswerf van Nederland anno 1514.

Voor kinderen en u zelf is er op deze dag van alles te doen: 

Ambachtsschool de Triade is aanwezig om soldeertechnieken te laten zien. En ook dit keer is Odion weer aanwezig, ze werken hard om de  Volendammer kwak VD84 in de vaart te houden en te restaureren. Op de ambachten dag verkopen zij allerlei leuke spullen die ze hebben gemaakt. Fotograve Marianne Jonkman laat dit ambacht op moderne wijze zien, ze gaat leuke foto’s maken met kinderen.

Smid Wim Potveer, staat met zijn smidse op de werf en laat u de beginselen van het smeden zien. Aad Donkersloot komt touwknopen en u  kunt dat zelf ook uitproberen. Kantklosster Solviegh van Beekum, googelt met haar klosjes. Michel en Peter, repareren oude fietsen. Monique la Bruyere is pottenbakster en laat haar schijf draaien.

Er worden heerlijke makrelen gerookt door Arie Kaars uit Monnikendam. Houtbewerken is voor Madee Doets zijn lust en zijn leven, hij laat dit zien op deze dag en heeft veel zelf gemaakte stukken mee. Zeilmaker Joep Steur  maakt niet alleen zeilen maar ook prachtige tassen van zeildoek.  Etherische oliën verwerken tot schoonmaak en verzorgingsproducten door Anneke Lansen.  Ook verteld ze over de heilzame werking van de oliën.  Albert van Iperen is houtkunstenaar, hij ontwerpt en maakt allerlei gebruiksvoorwerpen en kunst, veelal door hergebruik van oude materialen.                                                                                                                

Met een sterke magneet gaan we magneetvissen er liggen tal van ijzeren voorwerpen rondom de werf in het water. Zo hebben we een paar jaar terug een VOC muntje gevonden. U kunt kanoën op het Boerenverdriet of een rondje over de Voor en Nieuwe haven.   En last but not least kunt u een nieuw bier proeven  die door bierbrouwerij de Monnick is vervaardigd. Het bier draagt de naam “Manus” en is speciaal gebrouwen voor de werf.  In dit bier zit o.a. het kruid Kalmoes wat groeit in de wateren rond de werf.

Zaterdag 28 maart van 10.00 tot 15.00 entree 2,50.Kinderen tot 4 jaar 1,-Scheepswerf Groot, Lingerzijde 25, 1135 AM Edam. Tel 06-80080119

Kijk hier voor meer info