Duitse regering wil Seute Deern redden met 46 miljoen

De Duitse regering wil het wrak van de Seute Deern in Bremerhaven toch redden. Met een financiële injectie van 46 miljoen euro moet de houten driemaster in oude glorie worden hersteld.

In augustus van dit jaar zonk het schip in de haven van het nationale Duitse Scheepvaart Museum (DSM) in Bremerhaven. De kosten voor reparatie bleken zo hoog dat sloop de enige optie leek. Tot nu. De Duitse overheid wil het schip restaureren.

Renovatie van het hele museumgebied
De restauratie van Seute Deern wordt grotendeels een reconstructie, zo is de verwachting. Het schip is er zo slecht aan toe, dat er hoogstens wat onderdelen hergebruikt kunnen worden. Desondanks zette het parlementslid Uwe Schmidt (SPD), afkomstig uit Bremerhaven, tijdens de begrotingsonderhandelingen in het Duitse parlement in Berlijn vol in op restauratie van het schip. Met succes.

Het geld wordt niet alleen besteed aan de restauratie van het schip, maar ook aan het naastgelegen schip Elbe 3 en de renovatie van het hele museumgebied in Bremerhaven. Het gros van de miljoenen gaat echter naar de herbouw van Seute Deern.

In Duitsland werd kritisch gereageerd op het nieuws over de reddingsmissie. Het geld voor de restauratie wordt volledig betaald uit belastinggeld. Tot verontwaardiging van oppositiepartijen, die vinden dat zoveel geld beter besteed kan worden aan de zorg of kinderopvang.

Gebouwd in Amerika
Ook steekt het veel Duitsers dat het schip geen echt Duits erfgoed is. Seute Deern is slechts honderd jaar oud en bovendien gebouwd op een werf in Mississippi in de Verenigde Staten. Er zijn genoeg schepen die op Duitse werven gebouwd zijn, grote historische en/of culturele waarde hebben en waarvoor niet zoveel geld beschikbaar gesteld wordt, vinden de tegenstanders.

Lees meer in dit artikel in het DVHN