Drie woonschepen genomineerd door VLOT voor ‘woonboot van het jaar’

Magazine VLOT heeft drie woonboten genomineerd, die dit jaar kans maken op de vakjuryprijs, en de publieksprijs waarvoor eenieder kan stemmen:

Voor de liefhebbers van historische schepen springt het varende woonschip de luxe motor Actief uit 1931 er zeker uit:

Ontwerp
Bewoner en Cruiseship schipper Michel wil zelfs als hij niet werkt tóch varen. Maar wel zoals het hoort, en het schip Actief uit 1931 is daarom weer teruggebracht naar haar originele staat. “Kunnen varen met het schip was voor ons een vereiste. Daarnaast moest het eruit zien als een schip, qua lijn zo origineel mogelijk. Dat betekende geen hoge opbouw, onopvallende patrijspoorten in de romp maar toch ook een comfortabel thuis”, zeggen de bewoners Michel en Toziena.

Bouw
Het schip is in 2021 aangekocht, geheel gestript en gerenoveerd door Scheeps Reparatie Friesland. De Actief was makkelijk in te korten door de huid waarin geen popnagels zaten er tussenuit te zagen. Als isolatie is 8cm pur op de scheepshuid aangebracht. Ook de vloer is geïsoleerd met harde kunststof pir platen en daarna bekleed met een pvc-visgraat. De wanden zijn afgewerkt met houten panelen die afgewerkt zijn met twee componenten vulmiddel en daarna zijn geschilderd.

Een zwarte keuken contrasteert mooi in de lichte woonkamer. In het voorschip zijn vier slaapkamers met een aparte badkamer voor de kinderen gecreëerd. Ondanks studie en werk komt het kroost zeer regelmatig thuis op het woonschip, en er komt ook nog weleens wat mee. De slaapkamer van Michel en Toziena, eveneens met een badkamer, is in de voormalige roef. “Dit was wel een puzzel om het passend te krijgen maar het is toch goed gelukt en iedereen heeft een eigen plekje.”

Kijk hier om te stemmen, of de andere genomineerden te bekijken

Of lees hier het laatste VLOT magazine

Afbeelding: Marjon Lukje