Dordtse schipper wil zijn antieke sleepboot niet kwijt

De Dordtse schipper Willem van IJsseldijk zit met zijn handen in het jaar. De ruim 80 jaar oude schipper moet zijn antieke sleepboot uit 1910 laten keuren. Dat gaat een boel geld kosten.

De Willem Marie is een bescheiden, maar vertrouwde verschijning in de Dordtse Wolwevershaven, pal naast de beroemde en imposante Pieter Boele. Van IJsseldijk verdient zijn brood er al lang niet meer mee, maar hij vaart nog regelmatig. Zelfs als hij naar zijn vrienden van het binnenvaartmuseum, een paar kilometer verderop, gaat, maakt hij de touwen los: ,,Een ander gaat met de auto, ik met de boot.”

400 pk Deutz
De knusse woonkamer biedt ruimte om te zitten, maar ook niet meer dan dat. Dat hoeft ook niet, want liever vertoeft hij in de machinekamer. De machine, een bijna 400 paardenkrachten sterke Deutz, staat er bij alsof ze nieuw is. Dat is ze niet, al is ze ook niet de eerste motor. De Willem Marie werd gebouwd als stoomschip. Na de Tweede Wereldoorlog dook de vader van Van IJsseldijk de Deutz op, bijna letterlijk. ,,Het was een gok om dat ding te kopen, want hij had jaren onder water gelegen. Hij kwam naar Nederland als herstelbetaling van de Duitsers. Maar de verleiding om de toen veertien jaar oude machine te kopen was groot: voor die tijd was zo’n motor een enorme krachtpatser.”

Varend erfgoed
Nu hikt hij aan tegen de keuring. Want wie weet wat er boven water komt en wat dat gaat kosten: ,,Ze is natuurlijk van 1910 en heeft haar beste tijd gehad. Maar aan de andere kant hoort ze wel bij het varend erfgoed. Heel vaak komen er mensen langs wandelen die vragen of ze even mogen kijken.”

Hij zit er zwaar over te denken: ,,De Deutz zou naar het motorenmuseum in Papendrecht kunnen, maar dan? Mag ik met een schip zonder motor nog wel hier in de Wolwevershaven blijven liggen? Ik ben gekker op die motor dan op het schip, maar behoud van het schip met motor zou het mooiste zijn.”

Lees het gehele artikel op de bron: AD

RVEN
EOC