Nieuws

Dordt in Stoom gaat door!

Dordrecht – Als je goed luistert, kun je ze in de verte al horen: de stoomfluiten van de authentieke schepen die opstomen voor het driedaagse evenement Dordt in Stoom op 20, 21 & 22 mei. Liefhebbers van machines, die op stoom draaien, zijn weer driftig begonnen met het oppoetsen van het koperwerk. Secretaris van Stichting Dordt in Stoom, Erik Zindel is reuze blij dat het tweejaarlijkse evenement op volle sterkte kan doorgaan. In 2020 ging het evenement niet door vanwege de pandemie; de laatste editie was in 2018.

Op vrijdag 20 mei lopen de stoomschepen vanuit heel het land en Europa met veel stoomfluitsignalen de havens van Dordrecht binnen. De grote stoommachines komen aan bij het Energiehuis en maken zich klaar voor de start van het evenement. De kades worden ingericht en de eerste machines worden hier opgesteld. ’Om 20.00 uur gaat het evenement echt van start met de Vlootschouw.

Maritiem Spektakel
Niet alleen de Stoomboten presenteren zich tijdens deze Vlootschouw. Ook nostalgische partyschepen verzamelen zich (vol geladen met gasten) op de rivier voor het Groot-Hoofd waar Oude Maas, de Noord en de Beneden Merwede samenkomen. Tussen de schepen en de kade trekken een grote hoeveelheid vaartuigen voorbij: van historische binnenvaartschepen tot hypermoderne vrachtschepen afkomstig uit onze maritieme regio en pleziervaartuigen in alle soorten en maten. Natuurlijk ontbreekt het showelement niet aan dit maritiem spektakel.

In januari stelde de gemeente 200.000 euro extra beschikbaar om de kans te vergroten, dat evenementen dit jaar door zouden kunnen gaan. Dordt in Stoom is het eerste evenement en de missie lijkt geslaagd. Hoewel de organisatie zijn handen vol heeft aan het op de valreep organiseren van het evenement. Zindel: “Ik adviseur de bezoekers onze website goed in de gaten te blijven houden voor de laatste updates. Zo zijn we bezig om van de Vlootschouw een nog gezelliger evenement te maken. Hoe en wat, dat weten we echt pas kort van te voren.”

Of de organisatie het evenement financieel goed weet af te ronden is nog spannend. Prijzen zijn omhoog gegaan en het is de vraag of mensen het evenement weer zullen weten te vinden en bereid zijn een stoomrondje te boeken. Dordt in Stoom trok bij de laatst editie een kwart miljoen bezoekers naar de stad. Het is het grootste stoomevenement van Europa op het vaste land en vindt voornamelijk plaats in het historische centrum van Hollands oudste stad.

Lees het gehele artikel op de bron: Dordtcentraal

Kijk hier voor meer info over Dordt in stoom

Afbeelding: © stoomsleepboot Maarten