Documentaire over scheepswerven en motorenfabriek in Alphen aan den Rijn

Fotografie-video.nl maakte een mooie documentaire over de scheepsbouw industrie in Alphen aan den Rijn. Het is een deel van de serie ‘100 jaar Tijdsbeeld’ dat samen met de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn werd samengesteld.

De docu laat zien hoe de scheepswerven ‘de Vooruitgang’ , ‘de Industrie’ en de motorenfabriek ‘de Industrie’ in Alphen aan den Rijn terecht zijn gekomen, wat ze betekend hebben voor de samenleving in Alphen, en wat er tegenwoordig nog van deze failliete scheepswerven is terug te vinden. Met zo’n 500 werknemers was een eigen opleiding binnen de scheepswerven een noodzaak. Veel oud Alphenaren hebben hun opleiding in de scheepvaart gekregen, en hebben er lang gewerkt tot de neergang in de jaren 70.

Naast een stedebouwkundige en een historicus werkte ook Jan Dik Boot mee, hij is beheerder van het Boot-familie-archief. Deze familie was een belangrijke factor in de Zuid-Hollandse scheepsbouw, ook buiten Alphen aan den Rijn. Jan Dik Boot verteld ook over het ontstaan van de motorenfabiek ‘De Industrie’. Hier werden 3.500 motoren gebouwd, niet alleen voor de schepen. Wanneer de malaise ontstond in de scheepsbouw nam de vraag naar motoren juist toe.

Bekijk hier meer werk van fotografie-video.nl/