‘Dit scheepje heeft zich bewezen’

Menig binnenschipper heeft zijn opleiding genoten op de Argus, het voormalige KOF-opleidingsschip Prins Hendrik. Sinds 1974 is de familie Rib de liefdevolle eigenaar van de Argus. Ze steken veel tijd en energie in onderhoud, maar het varen komt eerst.

‘Als ik later groot ben, koop ik dit schip en ga ermee naar de Noordpool.’ Dat dacht Hans Rib sr. (1943) toen hij als jonge jongen midden in de nacht op het IJsselmeer achter het roer van het KOF-opleidingsschip Prins Hendrik stond. ‘Hij heeft het allebei gedaan,’ vertelt Hans Rib jr. (1974). ‘Hij heeft het schip totaal uitgebrand gekocht. Het lag toen in Durgerdam. Hij had verkering met mijn moeder en reed met haar naar het schip. “Zie je dat schip daar?” zei mijn vader. “Die ga ik kopen.”

Vervolgens vroeg hij of ze een tientje had, zodat ze konden tanken om weer naar huis te rijden.’ In 1974 kocht hij daadwerkelijk de Prins Hendrik, gaf haar de naam Argus, en voer in 1994 naar de Noordkaap. Thuishaven van de Argus is Stad aan ’t Haringvliet, van waaruit het als charterschip dagtochten maakt.

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees